Annons:

Vänsterpartiet ”Vi är ingen hejaropskör”

Leif Svensson (V).

Vänsterpartiet ”Vi är ingen hejaropskör”

Leif Svensson (V) efterlyser en ödmjukhet i den politiska debatten och försvarar sitt egets partis ståndpunkt samtidigt som han beklagar att måndagens kommunfullmäktige blev inställt och menar att med lite mer engagemang och lyhördhet från kommunfullmäktiges ordförande hade den uppkomna situationen kunnat undvikits.

Annons:

Vid en presskonferens under måndagskvällen säger Leif Svensson att han förstår att väljare i Västervik kommenterar dagens inställda sammanträde i kommunfullmäktige.

- De säger att det är en jäkla lekstuga och jag förstår dem, säger Leif.

Han är kritisk till den nya ”familjen” som han kallar de fem samarbetspartierna S,C, MP, L och WP, inte lyssnar till andra partier.

- ”Familjen” förstår inte att det är seriösa politiker som ligger bakom oppositionens budgetförslag, från olika partier. Man går ut och säger att alla andra partiet underfinansierar sina budgetar, vilket inte är sant. Istället är det rent populistiskt att göra de uttalanden i lokalpressen innan man lyssnat till övriga partiers argument, säger Leif.

Han säger att Vänsterpartiet inte var beredda att säga ja till budgeten i juni.

- När vi blev lovade en budgetöversyn i november satte vi igång och jobbade med olika budgetförslag där vi hoppades få igenom något vid kommunfullmäktiges sammanträde, efter att ha voterat om det.

Han säger också att det är just voteringar som visar var andra partier står i en fråga.

- Vi kan ha bra samtal över partigränserna men när det ska röstas så blir resultatet ett helt annat än vad vi kom överens om. Voteringar är ett sätt för oss att få veta var andra partier står i sakfrågor, säger Leif.

Kritisk mot kommunfullmäktiges ordförande

Leif Svensson är väldigt kritisk till hur Sverker Thorén förberett sammanträdet.

- Redan i fredagseftermiddag ville Jon Sjölander (M) ha ett möte med Sverker Thorén, ett möte som Sverker avböjde. Det var olyckligt, eftersom alla visste hur infekterad stämningen var innan mötet. Om Jon hade fått föra fram Moderaternas ställningstagande hade kanske inte mötet blivit av och man hade sparat 50 000 kronor.

Är det bara Sverker Thoréns ansvar?

- Nej det är det inte. I kallelsen till kommunfullmäktige stod att varje gruppledare hade fram till fredagskvällen på sig att anmäla vilka ledamöter som inte kommer att närvara. Jag tycker att både Jon Sjölander (M) och Dan Larsen (SD) står med byxorna neddragna och måste kunna förklara sig på ett bra sätt. Jag tycker inte att Coronapandemin är tillräckligt argument för att inte komma till mötet, då ledamöterna i KF inte tillhör den grupp som sprider smittan och lokalen är väl tilltagen för att samla 31 ledamöter, säger Leif Svensson.

Om man lyssnar på er politiker så menar alla att det inte är deras fel utan alla skyller på någon annan. Ni i Vänstern skyller också ifrån er, vem ska man lita på och hur ska vi kunna förmedla det som hänt till läsarna?

- Lyssnar man på det majoriteten säger och hur de håller på att smutskasta andra partier kan man lätt tro att det är som de säger. Nu är man en ”familj” och det är inte länge sedan som både Liberalerna och Westerwikspartiet inte höll med minoritetsstyret. Det är märkligt hur fort det svänger i politiken när båda dessa partier nu är lojala med majoriteten.

Handlar inte er ståndpunkt om att de styrande har bytt ut ert förslag om gäddyngel till ett förslag från Westervikspartiet att ta bort swapparna i kommunen?

- Det handlar om någonting helt annat.

Vadå?

- Att Centerpartiet inte vill att majoriteten samarbetar med Vänsterpartiet.

Finns det någon chans att kommunfullmäktige kan genomföras i december och att detta inte kommer att upprepas?

- Skulle jag vara Sverker Thorén skulle jag vara mer ödmjuk och jag hoppas att majoriteten inser att de inte kan driva igenom alla sina förslag utan att lyssna på andra partiers förslag. Vi är ingen hejaropskör. Det är viktigt att de bygger förtroende. Just nu känns det inte som man gör det, säger Leif Svensson.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt