Annons:

Lagt gemensamt budgetalternativ:

Anders Andersson (KD).

Lagt gemensamt budgetalternativ: "Gör vi inte så kommer sjukvården att drabbas"

I dag ska regionfullmäktige fatta beslut om budget för 2021. Nyligen höll M och KD i regionen pressträff om sitt gemensamma budgetalternativ.
– Vi säger nej till prestigeprojekt, säger Pär-Gustav Johansson (M).

Annons:

Under onsdagen ska regionfullmäktige fatta beslut om en ny budget för Region Kalmar län. Moderaterna och Kristdemokraterna samarbetar i opposition och har lagt ett gemensamt budgetalternativ.

– Vi förstärker budgeten för regional utveckling med sex miljoner kronor. Det kan låta som lite pengar i det stora hela, men vi har ett brett batteri av åtgärder. Vi ligger illa till i tillväxtligan och vill att de här sex miljonerna ska gå till att stärka tillverkningsindustrin, säger Pär-Gustav Johansson (M) och fortsätter:

– Vi såg vid den förra stora krisen att Kalmar län återhämtar sig långsammare och därför vill vi se ett rejält påverkansarbete för att få till ett Kalmar läns-paket gällande hela infrastrukturen, inklusive bredbandsutbyggnaden. Kalmar län har fått väldigt lite pengar historiskt och ligger i absoluta bottenträsket per capita. Jämfört med våra grannar är det stora skillnader – och det finns goda skäl att man någon gång ska prioritera oss. Vi anser också att det finns historiskt goda förutsättningar med tanke på hur regeringssamarbetet ser ut. Det sitter centerpartister och socialdemokrater på varje kommunalrådsstol i länet. 

Det behövs en omstart i länet, menar Johansson.

– Vi behöver jobba mot staten för ett rejält tillskott. Till exempel vet vi att en majoritet av våra kommuner hamnar på nedre halvan när det gäller näringslivsklimatet och där vill vi att regionen samordnar och jobbar med de kommuner som placerar sig sämst. Länet är också ett väldigt starkt besökslän och där vill vi stärka organisationen som jobbar strategiskt med detta. Vi säger också nej till prestigeprojekt som Matens hus. Då vill vi hellre använda pengarna till fler insatser som riktar sig till näringsidkarna. 

Varför kan inte Matens hus vara ett bra projekt?

– Med tanke på driftkostnader och investeringar kan man inte se nytta för länet i motsvarande grad. Ändå vill man gå vidare med detta. Det tycker vi är märkligt. Då är det bättre att satsa på fler åtgärder riktade till näringsidkarna för att stärka deras konkurrenskraft. Man klamrar sig fast vid det här prestigeprojekt trots att förstudien visar att kostnaderna blir högre än nyttan för länet.

"Helt orimligt"

Anders Andersson (KD) säger att kollektivtrafiken är en viktig fråga för de två partierna och då inte endast tåg och buss. 

– Det är också färdtjänst. Under många år har det varit knutet till en kommun. Personer som behöver särskilda persontransporter kan åka inom sin kommun och några mil ytterligare, sedan är det riksfärdtjänst. Länsfärdtjänst har vi drivit tidigare och har ett förslag som innebär att fyra miljoner i budgeten avsätts för detta. Vi vill skapa ökad frihet och ökad jämlikhet, det är inte givet att man bara har sina sociala kontakter inom kommunen, säger Anders Andersson.

Han oroas också över kollektivtrafikens underskott. 

– Det handlar om 100 miljoner kronor utöver det kalkylerade underskottet. Ett statsbidrag på 30 miljoner kronor kommer inte täcka detta och därför måste självfinansieringen öka. I dag har vi en målsättning om att biljettintäkter ska täcka 50 procent. Nu, beroende på pandemin, är det nere på under 40 procent. Vi bör ha något över 50 procent, om inte kommer sjukvården drabbas. Det är samma skattebas och det är helt orimligt. Därför lyfter vi det här. 

"Anammar ofta våra förslag"

Satsningar på näringslivet och besöksnäringen i dessa tider är väldigt viktigt, menar M- och KD-politikerna.

– Vi lyfter fram besöksnäringen och ALV är i fokus just nu. Det är en turismverksamhet som är av oerhörd betydelse för hela Kalmar län och inte minst i norra länet. Därför sätter vi särskild vikt att hitta samverkansförutsättningarna och lyfter näringslivsfrågorna.

Pär-Gustav Johansson räknar med att flera av deras förslag kommer dyka upp framöver.

– Man anammar ofta våra förslag omdöpt eller omstöpt. Det är så man som oppositionspolitiker kan verka.

M och KD:s budget ska finansieras genom en rad besparingar, ett minskat resultatmål, nå tvåprocentsmålet för hyrbemanning, minskad reklam för länstrafiken och en kostnad för uteblivna besök. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt