Annons:

”Man väljer att skolka från sitt arbete när man inte kommer till ett viktigt möte”

Dan Nilsson (S) och Conny Tyrberg (C) menar att M och SD skolkade från måndagens kommunfullmäktige, något som Harald Hjalmarsson bestämt förnekar.

”Man väljer att skolka från sitt arbete när man inte kommer till ett viktigt möte”

Dan Nilsson (S) och Conny Tyrberg (C) drar parallellen till kommunens anställda undersköterskor och lärare med det politiska arbetet som måste göras. Båda säger att två partier  (M och SD)”skolkade” från kommunfullmäktiges sammanträde i måndags när de inte kom och därför kunde inte sammanträdet genomföras på grund av att det var för få ledamöter på plats.

Harald Hjalmarsson (M) är mycket kritisk till de båda partiföreträdarnas uttalande.

- Jag vill att man anlitar en extern kompetensen tittar på hur vi ska hantera gruppsamlingar, säger han.

  

Annons:

Dan Nilsson och Conny Tyrberg är mycket kritiska till att två partier inte dök upp på kommunfullmäktiges sammanträde.

- Det verkar som om alla ledamöter från M och SD kollektivt blivit smittade av Covid-19 på samma dag, säger Dan Nilsson.

Han jämför det politiska arbete som skulle ha utförts vid i måndags som lärare och undersköterskor gör när de går till jobbet.

- Då gäller inte regeln om att träffas högst åtta personer på en arbetsdag och det i mycket mindre lokaler än den som finns i Bryggaren.

Han och Conny Tyberg tar till ett ord som skolk, när de beskriver att ledamöterna från M och SD inte kom.

- Det är kanske ett hårt ord. Jag kan inte veta helt säkert om alla de ledamöterna inte var sjuka. Men jag har i alla fall sett att en av dem har varit på sitt arbete dagen efter kommunfullmäktige, säger Dan.

Viktiga beslut som inte fattades

När sammanträdet inte kunde genomföras ledde det till att flera viktiga beslut inte kunde genomföras.

Vilka konsekvenser har det inställda mötet fått?

- Vi skulle ha fattat beslut om översynen av budgeten och den är väldigt viktig för verksamheterna i kommunen. Just nu sitter man och gör detaljbudgeten ute i verksamheterna. Vi ser att vi inte kan ge det tillskott till skolans verksamhet som vi skulle kunna ha gjort om sammanträdet hade genomförts samt ett mycket viktigt markköp i Överum, där kommunen vill köpa mark dels för att säkra en badplats samt säkra upp mark som en industri på orten är i behov av. Det är mycket olyckligt att det beslutet inte fattades. De markköpen är begränsade i tid, säger Dan Nilsson.

Han menar att beslut måste fattas gör att besluten senare ska kunna genomföras.

Kritik mot Vänsterpartiet

Conny Tyrberg lägger stor skuld på Vänsterpartiet som inte gick med på att genomföra ett digitalt sammanträde.

- Vi hade en uppgörelse med nio av tio partier men Vänsterpartiet satte stopp för det, genom att vägra. Det kostade kommunen 75 000 kronor för att de ville votera om sin budget, budgetförslag som de inte kunde få igenom, säger Conny Tyrberg.

Region Kalmar har i veckan genomfört ett helt digitalt sammanträde och där var Vänsterpartiet för att det skulle genomföras men inte i kommunfullmäktige i Västervik.

- Det är märkligt att Vänsterpartiet resonerar helt olika när det gäller två olika sammanträden. Vad jag förstår så gick det inte att genomföra voteringar i regionen och man gjorde en uppgörelse om att inte ha några voteringar där.

Harald mycket förvånad över kritiken

Harald Hjalmarsson är mycket kritisk till kritiken som riktas mot Moderaternas ställningstagande.

- Folkhälsomyndigheten säger att inga folksamlingar över åtta personer ska få finnas. Vi har en stor smittspridning i vårt samhälle idag av Coronaviruset.

Han säger sig vara förvånad över den kritik och uttalandet att Moderaterna skulle ha skolkat från sammanträdet.

- Efter det utspelet känns det som om jag vill anlita en extern kompetens som får titta på hur vi ska förhålla oss till gruppsamlingar i framtiden. Det efter att vi har så helt olika uppfattning i den här frågan.

Han säger att Moderaterna gärna skulle ha deltagit i en debatt om kommunens budget för att försöka få igenom några av sina förslag.

- Men så blev det inte när Vänsterpartiet sa nej till att genomföra ett digitalt möte, säger Harald Hjalmarsson.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt