Annons:

Löfte om Bökensved-projektet

Ett löfte om Bökensveds-projektet gjorde att Moderaterna stöer projektet.

Löfte om Bökensved-projektet

Tonläget har varit högt under tidigare debatter om Bökensveds-projektet. De styrande S,C och MP samt de två partierna som stöder de styrande har hållit ihop mot M, KD och SD i frågan om vem som ska ha ansvaret för att bygga och äga byggnaderna i projektet. Vid måndagens kommunfullmäktige kom så ett löfte från Dan Nilsson (S) som fick de borgerliga partierna att rösta för inriktningsbeslutet för projektområdet.

Annons:

Harald Hjalmarsson (M) menade att Bökensvedsprojektet betyder väldigt mycket för Västerviks kommuns utveckling. Det han vänder sig emot är att privata intressen bromsas upp och det bara är de kommunala bolagen som får möjlighet att bygga och driva verksamheten på Bökesnsved. Därför avkrävde ha ett löfte av kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) om att även privata intressen skulle kunna få vara med och arbeta i projektet.

- Att låta andra än kommunen vara med och titta på detta projekt tror jag skulle vara väldigt bra. Vi vill ha ett löfte om att andra än kommunen får vara med och verka i Bökensveds-projektet, sa Harald Hjalmarsson.

Dan Nilsson var beredd att gå Harald Hjalmarsson och Moderaterna delvis tillmötes.

- Jag är beredd att pröva andra aktörer för att hålla ihop detta viktiga projekt. Jag tror inte på att sälja ut hela projektet, men det finns delar i och utanför området som vi kan tänka oss att pröva, sa Dan Nilsson.

Harald Hjalmarsson nöjde sig med det löftet.

- Tack för det löftet, nu ställer vi oss bakom projektet, sa Harald Hjalmarsson.

Högstadieskola

I Bökensveds-projektet ingår också en översyn om en högstadieskola i Västervik, där två högstadium ska slås ihop till en, då Ellen Keyskolan och Ludvigsborgsskolan slås samman och en ny skola byggs på Bökensveds-området.

Mariann Gustafsson (V) var emot att slå samman de båda högstadieskolorna. Hon yrkar på att avslag för just den delen.

Dan Nilsson menade att det finns en stor enighet om att slå samman två skolor till en i Västervik.

Leif Svensson (V) menade att det är en farlig väg att gå och pekar på överhängande risker som inträffat i andra kommuner.

- När en skola blir stor ökar risken för segregation inte med en gång, men när det börjar poppa upp privata högstadieskolor som tar över delar av eleverna, lämnas de elever kvar som inte passar in på de privata skolorna. Då skapas segregation vilket inte är bra varken för skolan eller samhället, sa han.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt