Annons:

Socialministern efter mötet om ALV:

Lena Hallengren under torsdagens pressträff. Foto: Skärmdump

Socialministern efter mötet om ALV: "Beroende av minskad smittspridning"

Astrid Lindgrens Värld fick hålla stängt hela förra sommaren. Nu planerar man att öppna om en månad.
– Det som möjliggör att man kan öppna upp är minskad smittspridning, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Annons:

På torsdagen höll socialminister Lena Hallengren en pressträff med media i länet för att berätta om att hon fått den första dosen vaccin mot covid-19. I samband med det passade Dagens Vimmerby på att ställa frågor om Astrid Lindgrens Värld. 

Socialministern från länet satt nämligen i möte med kommunpolitiker och ALV:s ledning tidigare i veckan. 

– Vimmerby är hårt drabbade, liksom många andra i det här landet, och det är beroende på vilka strukturer man har och vilka näringar som är starka, säger Lena Hallengren. 

Vad genererade det här mötet?

– Vi hade ett bra samtal. Mötet var på kommunens begäran och de har velat ha den här typen av möte. Men det är viktigt för oss att vi då också har besked att ge. Vi har jobbat med deltagartak och särskilt med förordningar för tema- och nöjesparker. Det har inte kunnat träda i kraft ännu, men det är beroende av minskad smittspridning. Det är det som möjliggör att man kan öppna. 

Astrid Lindgrens Värld betyder mycket för norra länet och i synnerhet för Vimmerby. Vad tänker du om läget man är i?

– Jag bor i regionen och jag har varit där väldigt många gånger med mina barn och vet vilken verksamhet det är. Vimmerby kommun lider av det här och många saknar att få åka dit utan tvekan. Sedan är det en verksamhet som har restauranger, uppträdande och är en park i sig. Det är inte okomplicerat, men vi vill givetvis underlätta. En minskad smittspridning är det som kommer öppna upp Astrid Lindgrens Värld. Förra sommaren var det helt stängt och vi får verkligen hoppas att det inte blir så den här sommaren. 

Nyhet på fredagen

På fredagen kom en nyhet om att regeringen föreslår lättnader för vissa evenemang i en ny remiss. Det skulle innebära att upp till 500 personer får samlas för evenemang utomhus där det finns anvisade platser. Det kan handla om fotbollsmatcher, utomhusteatrar och konserter.

Det kan vara ett tecken på att det här blir en annan sommar för ALV än den förra. För tema- och nöjesparker innebär regelverket att de får släppa in en person per 20 kvadratmeter. 

– Det förutsätter att vi har en lägre spridning än vad vi har i dag. Har vi en minskad smittspridning hoppas vi kunna hålla det, men det kräver ett mycket bättre läge än i dag, säger Lena Hallengren till Ekot.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt