Annons:

  • Stort intresse för arkeologi

    Veronica Palm, biträdande museichef i Västervik och arkeolog.

  • Stort intresse för arkeologi

    Brända benrester från en grav vid "Stäket"

Stort intresse för arkeologi

Den här veckan kommer studenter från Södertörns Högskola att få gräva ut en grav vid ”Stäket” i Gamleby, under ledning av Veronica Palm, biträdande museichef och arkeolog vid Västerviksmuseum. Nästa vecka är det allmänhetens tur, då 16 personer får gräva ut en annan grav i samma område.

Annons:

”Stäket” vid Dynestadsviken i Gamleby finns det ett 80 – tal gravar. I området runt omkring finns det minst 150 gravar. I måndags startade en ny utgrävning av en av gravarna. Det är sju arkeologstudenter från Södertörns Högskola som ska lära sig att gräva och kartlägga det de finner. Ledare för utgrävningen är Veronica Palm.

- De har grävt bort gräset från graven och ska varsamt ta sig ner i marken, säger Veronica.

En hel del gravar har varit öppnade tidigare. Men de utgrävningarna från 1940 – talet var dåligt dokumenterade. Det man konstaterade då var att det fanns ben och keramik i gravarna. Meningen med utgrävningarna är att kunna datera från vilken tidsålder, gravarna är ifrån.

- Vi vet inte hur gamla gravarna är. Vi tror att de är från yngre järnåldern. Det får vi veta när vi kommer längre ner i gravarna.

Har ni hittat någonting redan nu i utgrävningarna?

- Vi har hittat en del brända ben. Vi tror att det är människoben. På yngre järnåldern brände man de döda. Senare in mot vikingatiden blev det vanligare med skelettbegravningar, säger Veronica Palm.

Allmänhetens tur nästa vecka

Eftersom gravarna varit öppnade en gång tidigare och att marken delvis har blivit exploaterad, det finns en gjuten husgrund i närheten, så var det lättare att få tillstånd av länsstyrelsen i Kalmar. Det märks på andra fynd som arkeologstudenterna har gjort.

- Man har hittat kritpipor och spikar. Men de är från en annan tidsålder.

För att kunna datera gravarna i området har man också fått tillstånd att använda metalldetektorer.

- Det gör det lättar för oss att leta efter metallföremål i området. Hittar vi föremål i marken som härrör från järnåldern kan vi datera från vilken tidsepok, gravarna kommer.

Södertörns Högskolas studenter kommer att gräva i området den här veckan. Nästa vecka är det allmänheten som får tillträde till området och får delta i arbetet med att gräva ut en annan grav.

- Det är ett samarbete med Gamleby Folkhögskola. Personer som vill delta i utgrävningarna kunde anmäla sig till en kurs och det tog inte många timmar innan den kursen var fylld med deltagare.

Det innebär att nästa vecka kommer 16 deltagare att öppna en grav till i området.

- Arkeologi har blivit populärt nu, säger Veronica Palm.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt