Annons:

  • Trädgårdsfest i engelsk stil:

    Helena Åhlund trädgårdsdesigner på Gränsö Slott

  • Trädgårdsfest i engelsk stil:

    Per Johansson och Helena Åhlund inviger Trädgårdsfesten.

  • Trädgårdsfest i engelsk stil:

    Maja Carlén och Ella Lindahl - Brolin hade bakat en av de tolv pajerna som tävlade.

Trädgårdsfest i engelsk stil: "Finns ett stort trädgårdsintresse"

Kärleksrosariet vid Gränsö Slott invigdes i söndags. Det var guidad rundvandring med trädgårdsdesigner Helena Åhlund, skördemarknad och tävling om vem som har bakat den godaste pajen.

Annons:

Slottsherre Per Johansson invigde trädgårdsfesten på Gränsö Slott och Kärleksrosariet som trädgårdsdesigner Helena Åhlund har skapat. I parken fanns en skördemarknad, där personer gratis fick låna ett bord och sälja sin skörd. Trots att regnet hängde i luften kom det många som ville se det nyanlagda kärleksrosariet och bli guidade av Helena Åhlund, som planterat de 206 olika rosensorterna.

Där fanns förädlade rosor från Danmark, Tyskland, Frankrike och England.

- David Austin från England har lyckats med att kombinera doft och mycket kronblad. Ju fler kronblad en ros har, dess då mer doftar den, sa Helena Åhlund.

Det är ett imponerande kärleksrosarie som har skapats i Gränsö Slotts trädgård och det är öppet för allmänheten att komma för att titta.

- Vi började plantera rosorna i maj och mellan dem har vi satt perenner som så småningom kommer att minska sin utbredning, ju större rosorna blir, sa Helena Åhlund.

Skördemarknad och pajtävling

Det var flera personer som hade tagit tillfället i akt för att sälja lite av sitt överskott som trädgårdsskörden har gett. Bland annat var Västerviks koloniträdgårdsförening på plats och sålde grönsaker och lottade ut priser. Här fanns också Almviks Café och Mariebergs Trädgård.

Det var också pajtävling, vem eller vilka som hade bakat den godaste dessertpajen. Tolv bidrag hade kommit in. Efter att en jury bestämt vilken paj som var godast och där ekologiskt odlade ingredienser hade använts, fick vinnaren ett presentkort på 3 000 kronor, hos Gränsö Slott.

En av pajerna som såg läckra ut hade bakats av Maja Carlén och Ella Lindahl – Brolin, båda 13 år.

- Det är en björnbär - och hallonpaj med vit choklad och lime med garnering av ätliga blommor, sa Maja.

Vaniljsåsen som serverades till pajen hade de gjort själva.

Varför är ni med i den här tävlingen?

- Både för att det är kul och för att vi vill vinna tävlingen, sa Ella.

Vad skulle ni göra om ni vann?

- Vi skulle nog ta massage.

Vill skapa en tradition

Per Johansson hoppas att det ska bli en tradition med en trädgårdsfest i engelsk stil första helgen i september i Gränsö Slotts trädgård.

- Nu har mycket mognat i trädgårdarna och det är dags att ha en skördemarknad. Jag vill skapa en tradition med en skördemarknad, här på Gränsö Slott.

Var fick du idén till att skapa en trädgårdsfest?

- Det finns ett stort trädgårdsintresse hos människor idag. Jag har också sett hur många är ute och går på Gränsö så varför inte bjuda in dem till en trädgårdsfest, sa Per Johansson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt