Annons:

På sjön är det männen som styr – många utan flytväst

På sjön är det män som styr fritidsbåten. Endast fyra av 100 fritidsbåtar kördes av kvinnor.

På sjön är det männen som styr – många utan flytväst

Det är fortfarande ett patriarkat när det gäller vilka det är som styr fritidsbåten. Endast fyra procent av båtarna som körde genom Gränsö kanal vid lunchtid i lördags kördes av kvinnor. Det är männen som styr och de gör det ofta utan flytväst.

 

  

Annons:

På Västerviks kommuns hemsida uppmanas alla att ta på sig en flytväst om de ska åka ut på sjön eller vara nära vatten. Det hörsammas av många men långt ifrån alla.

Vid två tillfällen 2014 och 2017 genomförde dåvarande tidningen Västerviks-Posten en kartläggning av hur många personer som åkte i fritidsbåtar som använde flytväst. Samtidigt kollades hur många av båtarna som kördes av män när fritidsbåtarna passerade genom Gränsö kanal. Sommaren 2020 gjordes en liknande kontroll och den visar på i stort sett samma resultat som de föregående undersökningarna. Att många har tagit på sig en flytväst, men långt ifrån alla.

- Det är jätteviktigt att ha på sig en flytväst när man är på sjön eller i närheten av vatten, säger Västerviks kommuns säkerhetschef Joakim Jansson.

Han säger att oförutsedda saker kan inträffa när människor är i en båt eller på en brygga.

- Sker det en olycka hamnar man ofta i panik och man handlar inte rationellt, man kan till och med sluta att simma, vilket gör att man sjunker till botten om man inte har flytväst på sig. En flytväst gör att man ändå ligger kvar vid ytan och får luft, säger Joakim Jansson.

Kollade 100 båtar

Dagens Västervik kollade 100 fritidsbåtar som passerade genom Gränsö kanal under lördagen vid lunchtid. Den visar att barn och hundar bär flytväst i mycket större utsträckning än vad män och kvinnor gör.

I de 100 båtarna som kollades fanns det 150 män i och 79 av dem hade flytväst medan 71 inte hade det. Nästan hälften av alla män saknade flytväst.

Det fanns 121 kvinnor i båtarna och 64 av dem bar flytväst medan 57 inte gjorde det.

I båtarna fanns det 59 barn och 55 av dessa hade flytväst fyra av barnen saknade flytväst.

Tolv hundar fanns också med i båtarna och tio av dem hade flytväst.

Båtar körs av män

På sjön är det fortfarande män som styr. I de två tidigare undersökningarna var det 97 respektive 95 män som körde båtarna genom Gränsö kanal. I år var det 96 män som körde fritidsbåten genom kanalen.

Två av de båtarna som kördes av kvinnor var det bara kvinnor som befann sig i båtarna. I de två övriga var det unga tjejer som körde under överinseende av en vuxen. Det gör att det finns en liten förhoppning om att fler kvinnor kommer att köra fritidsbåtar i framtiden.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt