Annons:

Så mycket blåbär plockade Kjell – nu är det dags för lingonen

Efter helgens regn mognar och sväller lingonen. Kjell Hugosson i Hjorted berättar om bärplockning och vi följer upp om han nådde stt egna rekord i blåbärsskogen.

Så mycket blåbär plockade Kjell – nu är det dags för lingonen

För knappt två månader sedan skrev DVV om Kjell Hugosson som plockar mycket bär under sommaren och hösten. Då hade blåbären börjat mognat och varje blåbärsbuske var fulla med bär. Nu är blåbärssäsongen slut och lingonen har mognat. Därför följer vi upp hur det gick för Kjell och hans försök att slå sitt eget rekord, plockan mer än150 liter blåbär på en sommar.

Annons:

Det såg lovande ut för Kjell Hugosson i Hjorted att slå sitt flera år gamla rekord som löd på 150 liter blåbär. Varje år går han ut i skogen för att ta vara på de bär som finns. I en bok skriver han upp hur många liter han plockar av varje bärsort och jämför år för år.

- Det var mycket blåbär på varje buske i början och mitten av säsongen men när värmen kom i början av augusti torkade de bort snabbt, säger Kjell.

Istället för att leta efter blåbär på de gamla kända platserna fick Kjell leta upp platser där solen inte kom åt.

-  Där i skuggan var bären stora och fina en bit in i augusti, men säsongen tog slut väldigt fort på grund av torkan.

Hur många lite blåbär fick du ihop?

- 103 liter blev det. Barn och barnbarn vill ha lite och när de har fått så har jag ändå så jag klarar mig.

Han berättar att efter den förra artikeln om hans intresse för att plocka blåbär fick han många telefonsamtal från personer som läst om hans bedrifter i blåbärsskogen.

- De ville följa med mig ut och plocka, säger han.

Lingonen

Nu har lingonen börjat mogna men de har varit små efter torkan.

- Vi fick mellan 50-60 millimeter regn i lördags det gör nog att lingonen sväller. Jag ska ge mig ut i skogen snart igen för att plocka, säger Kjell.

Hur mycket lingon har du plockat hittills?

- Jag har bara varit ute två gånger och fått med mig sex liter varje gång. Då har jag inte varit på mina rätta ställen. Dit ska jag inom kort.

Han hoppas att det kommer att regna ännu mer de kommande dagarna så att skogspromenaderna ger mer än bara lingon i korgen.

- Snart kan man nog plocka en hel del svamp också när det kommit så mycket regn, säger Kjell Hugosson.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt