Annons:

Dan Nilsson (S): ”Ett otroligt intensivt år”

Dan Nilsson (S) kommunalråd i Västerviks kommun i en nyårsintervju.

Dan Nilsson (S): ”Ett otroligt intensivt år”

Dagens Västervik brukar intervjua Västerviks kommuns kommunalråd om året som har varit och det gör vi i år också. Dan Nilsson berättar om Coronapandemin, framtiden och vad detta intensiva år har lärt honom samt hur det känns att äntligen kunna leda en majoritet i kommunfullmäktige.

Annons:

Dan Nilsson har varit kommunalråd i Västervik sedan Tomas Kronståhl (S) kom in i riksdagen hösten 2018. Det första året var omtumlande med många nya arbetsuppgifter och det andra året kom Coronaviruset. 

Hur har det här året varit för dig?

– Det har varit otroligt intensivt. Vi har varit med om och är med om någonting som är väldigt utmanande. Jag tycker ändå att vi har en fantastiska medarbetare som gjort allt vad det går för att hantera pandemin på ett så bra sätt som möjligt, säger Dan.

"Måste stålsätta oss"

Pandemin var ingenting som han eller andra politiker var förberedda på när den slog till i Sverige i våras. Det gav också perspektiv på vad ett kommunalråd måste göra.

– Jag har inte blivit politiker för att fatta beslut som inskränker på människors frihet, jag tycker ändå att vi har lyckats hålla ihop politiskt i krisledningsnämnden och det är jag glad och tacksam för. 

Hur ser du framåt det kommande året när det gäller pandemin?

– Jag tror vi måste stålsätta oss och inte ta ut någon seger i förskott. Smittspridningen har slagit till med fullkraft mot Västervik. Det blir ett tufft första halvår och vi måste alla inse att vi ska leva med de restriktioner som ges. När det sedan vänder måste vi vara mentalt förberedda att växla upp och skapa livskvalitet varje dag för att fortsätta utveckla kommunen. 

Finns det någonting som vi kan lära oss av pandemin?

– Vi måste dra nytta av den snabba utvecklingen och fortsätta utveckla oss som personer och organisationer. Det handlar mycket om vilka lärdomar vi har gjort med digitala möten och annat digitaliseringen fört med sig. 

Klimatsatsningar 

Västerviks kommun har de senaste åren fått flera utmärkelser när det gäller klimat-och miljöåtgärder. Sveriges regering fick i måndags grönt ljus för sin budget för alla de klimatsatsningar som de planerar att genomföra. 

Västerviks kommun kommer från och med 2021 väva in Agenda 2030 målen i kommunens bolag och förvaltningar, var det ett svårt beslut att få igenom?

- I det stora hela är vi politiskt överens. Nu är vi också fem partier som är rörande överens om de klimatsatsningarna som vi gör i kommunen. Jag är stolt över hur vi har lyckats växla upp statliga medel till att ge stora lokala klimatsatsningar, bland annat genom naturum. Vi har en stor landsbygd och en lång kust. Vi har tagit ett tydligt grepp och växlar ut fordon som drivs med fossila bränslen samtidigt som vi kommer att minska våra fordon. Vi är högt uppe på rankinglistorna över klimatåtgärder tack vare att vi har duktiga medarbetare som har en djup spetskompetens och som vågar ta ut svängarna på ett konstruktivt sätt. Västerviks Bostads AB har växlat upp och blivit en viktig motor i detta arbete också.

Vad betyder det för kommunen?

-  Flera saker, viktigt är att vi är på god väg att förbättra arbetet mot övergödningen från åkrar, vi har dagvatten som leds om så att utsläppen av näringsämnen i Östersjön inte blir lika stora. Vi har också naturum som utbildar både unga och äldre kommuninvånare i hur klimatet påverkar oss. Vi får en egoboost som sporrar oss och vi har nu förutsättningar att lyckas ännu bättre när det finns en forskartjänst om Östersjön på Campus. 

Näringslivsranking 

Under flera år har Västerviks kommun rankats långt ner när det gäller Svenskt Näringslivs ranking, där det lokala näringslivet får sätta betyg på hur kommunen arbetar för det lokala näringslivet. 

Hur känns det att Västervik fortfarande ligger lågt rankade bland landets kommuner i den rankingen?

-  Positivt är väl att det ändå går uppåt, men inte lika mycket som jag vill att det ska göra. Samtidigt har jag sagt att det inte är en Quick fix vi vill få till en förändring som håller långsiktigt. Jag anser att det viktiga är att det ska vara lätt och bra att driva företag i Västerviks kommun, det är det som är överordnat inte rankingen. 

Vad har ni gjort för att det ska bli lättare?

-  Vi har skapat ett näringslivsråd och andra nätverk för att driva dialog med näringslivet. Företagslots, handlingsprogram, fler företagsbesök med mera. Jag tycker vi är på rätt väg. Jag har ändå svårt att smälta att vi är så dåliga som rankingen ger. Vi ska vara stolta över den bygd vi har och bor i. Det är väldigt lätt att bli hemmablind. 

Politiska klimatet 

Det första året var det svårt för den minoritet som ledde kommunen att få igenom beslut genom kommunfullmäktige. Så fortsatte det även under 2020. 

Hur ser du på det politiska klimatet i kommunen nu?

- Jag tycker det bitvis varit lite småaktigt, det är svårt för vissa att se helheten. Jag tycker att man ibland använder de politiska spelreglerna för att bromsa utvecklingen och kasta grus i maskineriet. Det handlar om budgeten, viktiga investeringar som fått vänta. Den enda effekten det har fört med sig är att det tagit längre tid. Jag inser att de människor som inte lever med politik 24 timmar om dygnet uppfattar det på ett sätt som skapar politikerförakt. 

Är det några speciellt som du syftar på när du säger så?

-Nej, jag tycker att det är från olika håll, både vänster och höger. 

Sedan några månader tillbaka finns det en majoritet i kommunfullmäktige. Fick ni göra många kompromisser för att ni skulle få stöd för politiken från Liberaler och Westerwikspartiet?

- Jag ser att jag kan stå bakom alla de satsningar som vi har lagt i vår budget. Jag kan säga att jag kan tänka mig att göra fler kompromisser. Jag är övertygad om att vi också kan lägga en bra budget även för 2022. 

Varför säger du så?

- Vi har två ledord, Respekt och Ansvar. Det är grunden i det här samarbetet och det har inte varit svårt att hitta fram. 

Du sa att ni blir kritiserade från både vänster och höger hur tänker du där nu när ni har en majoritet som är i mitten?

- Vi står för stabilitet och då blir man kritiserad från olika håll. Tyvärr hade Vänsterpartiet ett lite för ogenomtänkt budgetförslag vilket jag är besviken över. Jag har inga problem med att bli kritiserad från högern det ingår i det politiska spelet. 

Du har varit kommunalråd i två år, hur känns det att styra kommunen nu?

- Det har varit en lång skola och en lärorik tid. Det har tagit lång tid att bli varm i kläderna. Det har tagit lång tid för mig att komma in i det här arbetet, men nu känner jag mig trygg. Jag ser att jag har två utmanande år framför mig. Jag har aldrig haft en här rollen tidigare och jag måg bra själv vilket gör att jobbet känns lättare. 

Kommunens chefer och administration 

Flera partier i kommunen har gjort gemensam sak i att påtala att det finns för många chefer och för mycket administrativ personal i kommunen. 

Finns det för många chefer i den kommunala organisationen?

- Svaret är nej. Jag vill säga att det är en avgörande fråga. Det de partierna ger sig på är framförallt kommunstyrelsens förvaltning. Man påstår att det bara finns chefer där vilket inte är sant. Bär finns måltidspersonal, räddningstjänsten, bibliotekarier, planarkitekter, H/R, administratörer, kulturpersonal. Jag vet inte varför partierna vill ge sig på den personalen. 

I Coronakommissionens betänkande skriver man att ett av kommunernas stora problem är att det finns för få chefer i bland annat äldreomsorgen håller du med om det?

- Ja det gör jag, även om det inte är en åsikt som man vinner val på. Vi har haft en organisation där chefen har haft över 70-80 personal under sig. Vi har bantat det något men det krävs kanske ännu fler chefer för att de ska kunna klara av arbetet på ett bra sätt. Det arbetet har varit en jätteresa. 

Hur ser du på de andra partierna som menar att det behövs färre personal i kommunens organisation?

- Det är så populistiskt. Inga av de partierna vill tala om var man ska spara någonstans. Det är inte att ta ansvar att vara så ospecifik. Jag har svårt att se det som negativt att vi utvecklar den kommunala servicen. 

Kan du ta beslut som pekar mot att kommunenens organisation ska få fler chefer?

- Det är ingen valvinnare, men det är ett modigt beslut. 

Har du det modet?

- Ja vi måste ta de besluten som utvecklar verksamheten på bästa sätt. 

Hur känns det för dig att blicka framåt mot 2021? 

– Märkligt på något sätt. Trots att det har varit ett väldigt tungt år för många med Coronapandemin så känner jag mig ändå stolt. Vi har gjort väldigt mycket. Vi har sänkt avgifterna till Kulturskolan med hälften, vi har fått ett nytt Trygghetsboende i Gamleby och ett nytt särskilt boende är på väg i Gamleby, ny lekpark i Gunnebo, en ny brandstation är på gång i Ankarsrum och där byggs också en ny butik. Vi har startat byggandet av en ny simhall och Bökensvedsprojektet är igång. Jag vill säga att det är inte bara i Västervik som det händer saker utan i hela kommunen, säger Dan Nilsson 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt