Annons:

  • Minns du året 2020 – här är en liten tillbakablick

    2020 var året då vi lärde oss vad ett Coronatält var. Foto arkivbild

  • Minns du året 2020 – här är en liten tillbakablick

    Albin Jansson 100 år var den som först blev vaccinerad mot Covid-19. Foto Annelie Wahlin

  • Minns du året 2020 – här är en liten tillbakablick

    Ytterligare hus brann ner i Ankarsrum under året.

  • Minns du året 2020 – här är en liten tillbakablick

    Väggmålningen i Blackstad blev utsedd till Europas vackraste murmålning. Målningen uppfördes under BANK!

  • Minns du året 2020 – här är en liten tillbakablick

    En stor båt gick på grund utanför Vitudden.

  • Minns du året 2020 – här är en liten tillbakablick

    Återigen utsågs Västerviks sjukhus till bäst i landet.

  • Minns du året 2020 – här är en liten tillbakablick

    Det blev ett annorlunda student utspring från Västerviks gymnasium

Minns du året 2020 – här är en liten tillbakablick

År 2020 kommer många att minnas som det år som vi nu kallar för Coronaåret. Men det hände fler saker i Västerviks kommun och faktum är att oron för Coronasmitta inte startade i kommunen förrän i slutet av februari. Här en sammanfattning av vad som inträffade 2020.

Annons:

Januari

Priset på bensin och diesel närmar sig 17kronor litern. Gamleby hamn spärras av då det upptäcks att marken är underminerad. Nya trygghetsboendet invigs i Gamleby den 10 januari. Den 16 januari kunde ett nytt värmerekord för januari slås i Gladhammar, men det uppnås ”bara” 12,0 grader. Det tidigare rekordet på 12,4 grader varmt får stå kvar.

Västerviks sjukhus utses återigen till bästa sjukhus i landet, stor fest på sjukhuset.

Ett e-förslag om att bara kvinnor ska få bada i simhallen i Västervik väcker mycket debatt och ilska.

Kommunfullmäktige röstar ja till att fortsätta använda sig av swappar. Ett beslut som rivs upp senare under året när Westeerwikspartiet blir ett av de fem samarbetspartierna.

Det flytande hotellet kom på plats vid Slottsholmen tillslut. Det första försöket misslyckades den 28 januari då det blåste för mycket, men dagen efter bogserades hotellet på plats.

Februari

Mark-och miljööverdomstolen slår fast att allemansrätten gäller vid området runt gamla roddklubben. Husen på fastigheten ska ses som föreningshus inte bostadshus.

Det är dropp -in bröllop i Sankt Petri kyrka och många väljer att gifta sig. Västerviks kommun utses till Årets idrottskommun. Anna Bergendahl blir klar som artist till Föreningsgalan som ska genomföras i början av april.

Första tranan ses i början av februari och några dagar senare anländer den första sånglärkan.

Den 26 februari står delar av centrala Västervik och Gamleby under vatten.

Den 28 februari märks den första oron för det nya Coronaviruset i Västerviks kommun, då en bussresa till norra Italien har avgått. Researrangören är inte orolig, då platsen som man ska åka skidor på ligger flera mil från den plats i Italien där ett stort Coronautbrott har inträffat.

Mars

Den 3 mars lägger Västerviks kommun för första gången upp en länk på sin hemsida om Coronaviruset.

Västerviks Auktionsbyrå sålde en unik träleksak för en rekordstor summa. Resebolag ställer in resor till Italien och Österrike.

Ankarsrums hälsocentral utses till den bästa hälsocentralen i Region Kalmar.

PVC-har gjort en utredning om kommunens skolor och förskolor, där det finns förslag om att lägga ner flera skolor och förskolor i kommunen. Kommunstyrelsen lyssnar inte på de förslagen.

Italienresenärerna kommer hem och alla säger att de mår bra.

Skärgårdsbåtarna får nya namn nu får vi lära oss att säga Ellen Key och Kung Märta när vi ska åka ut i skärgården.

Den sjätte mars fattar kommunen beslut om den första handlingsplanen för de medarbetare som rest till länder där det finns Coronasmitta. Region Kalmar rekommenderar att ingen ska gå till jobbet om man känner förkylningssymtom.

Fem medarbetare stängs av från sina arbeten då de konstaterats vara sjuka i Covid-19, som nu börjar bli ett begrepp på sjukdomen som härjar fritt i Europa.

Den 11 mars sätts ett Coronatält upp vid Västerviks sjukhus och provtagningar på sjuka inleds. Tältet blåser dock bort inom någon timme i den hårda vinden och ett stabilare tält rekvireras.

15 mars kommunen beslutar om att föreningsgalan flyttas fram till den 3 september då man hoppas att Corona smittan har gått över.

Kommunfullmäktige förkortas på grund av Coronasmittan i samhället.

17 mars både Västerviks gymnasium och Gamlebygymnasiet övergår till distansundervisning.

Netto vid Vapengränd, blir den första butiken i Västervik som öppnar upp endast för kunder i riskgrupper, mellan klockan 06 – 07 på morgonen.

Kommunens krisledningsnämnd startar, en av de första frågorna som man beslutar om är att låta gymnasieelever få hämta Take away luncher på lokala restauranger.

Västerviks Manskör som ska sjunga in våren under Valborgsmässoafton, ställer in firandet. Smittspridningen är för omfattande för att så många människor ska kunna samlas.

Situationen för näringslivet blir allt mer svår. Många ser ett mörker framför sig där hela deras livsverk ser ut att gå förlorad. Tillväxtdagen flyttas fram till den 9 september då Coronasituationen bör vara mycket bättre.

Gamleby marknad ställs in. Västervik får flera riktade stöd från EU och svenska staten för sitt arbete med att minska övergödningen av Östersjön.

Företags akuten lanseras. Den 31 mars beslutas om besöksförbud på alla äldreboende i kommunen.

April

Räddningstjänsten och ambulansen oroar sig för att spridningen av Coronavirus kommer att öka i snabb takt när 5 600 fritidshusägare kommer till kommunen under påskhelgen.

Det blir nu tydligt hur illa det står till med skyddsmaterial i kommunen. Smittskyddsartiklar saknas nästan helt i vård och omsorg. Hemtjänstpersonal smittar omsorgstagare i Gamleby och äldre dör i sviterna av Covid-19.

Västervik Framåt startar Studio Corona och Näringsliv Barometern.

Hemtjänstpersonal slår larm om stora brister i omsorgen. Vattnet i Ankarsrum är otjänligt i drygt en vecka innan det går att dricka igen. Socialnämnden beslutar att inte bevilja någon ansökan om hemtjänst för personer som semestrar i Västerviks kommun.

Antalet ledamöter i kommunfullmäktige minskas till 31.

Maj

Barracuda i Gamleby ställer om produktionen och gör skyddsutrustning till vården och omsorgen.

Västervik utses till näst bästa miljökommun i sin klass, bara Kalmar är bättre i landet.

- Jag ska bomba polisstationen, det säger brodern till den man som misstänks för att ha dödat Jennie Tholander genom att skjuta henne i huvudet, innan domen i tingsrätten faller.

Mannen döms inte för mord utan för grovt vållande till annans död. Domen upprör många, inte minst Jennies mamma Gunilla som överklagar domen till hovrätten.

Det ökade våldet mot kvinnor som inträffar när fler jobbar hemifrån uppmärksammas.

Många kräver att detaljplanen för Vitudden läggs ned. Lifvs öppnar sin första obemannade butik i Västervik. Länsförsäkringar meddelar att de blåser av planerna att bygga ett höghus på Kvarteret Lejonet.

Juni

Flera signaler kommer om att Coronautbrottet i Västervik håller på att avta en viss optimism syns i näringslivet. Studentutspringet blir annorlunda och Corona anpassat under 2020. Destination Gotland beslutar att färjetrafiken mellan Visby och Västervik ställs in under sommaren, på grund av Coronarestriktionerna.

Juli

Många protesterar mot detaljplanen för Breviksplan, där en fotbollsplan ska förvandlas till ett bostadsområde och detaljplanen över Lögarebergen, Tändstickan, Notholmen och Kulbacken.

Bränderna fortsätter i Ankarsrum, nu med två bilbränder i rask takt efter varandra. En av bilbränderna inträffar vid Läkarplan, intill ett hus som senare också det sätts i brand och brinner ner till grunden. Detta sker i slutet av oktober.

Augusti

Första speedwaytävlingen genomförs på Hejla Arena. Toyota Open som vinns av Dackarnas förare Joel Kling. En person avlider efter en krock mellan två båtar en tidig morgon utanför Hasselö.

Chefläkaren varnar för att Coronapandemin inte är över än, men Västerviks befolkning tar varningen med ro.

BANK! Streetart Festival startar i mitten av augusti och många husfasader, broar och elskåp målas i norra kommundelen.

Flera medarbetare på Västerviks sjukhus insjuknar i Covid-19, operationer ställs in.

Ny brand i Ankarsrum. Ett hus brinner ner till grunden. Polisen anträffar en man utanför huset som beter sig konstigt. Han grips. Senare åtalas han och döms för mordbrand.

En insamling startar för att Gunilla Tholander ska få råd att överklaga tingsrättens dom till hovrätten. Tingsrätten dömde inte mannen för mord, vilket Gunilla anser att mannen ska dömas för, inte grovt vållande till annans död. Totalt ger insamlingarna flera hundra tusen kronor.

September

Blackstads murmålning blir utsedd till Europas bästa murmålning i augusti.

Militärhistorisk träff genomförs på Mommehåls flygfält.

Ingen Föreningsgala eller Tillväxtdag kommer att genomföras i Västervik 2020.

Calle Åstrand tilldelas Västerviks kommuns kulturstipendie. Förskolan Homman börjar byggas efter en del förseningar som beror på politiskt käbbel.

Restauranger och besöksnäringen redovisar att de har haft en bra sommar. Man framhåller två saker att Västervik blev Årets sommarstad 2020 samt att Västervik Framåt Näringslivs Barometer gav snabba svar och åtgärder från kommunens krisledningsnämnd.

Gunilla Tholander får besked om att Hovrätten tar upp hennes överklagande.

En hittills okänd runsten hittas i Vråka. Fyndet blir en riksnyhet.

Västervik framåt får Årets Turismpris, som de delar med 20 andra deltagare i landet.

Sven Yrvind avslutar sin ensamseglats och åker hem.

Lars Tholmark, ägare till fd Roddklubben ställs inför rätta i Västervik och förlorar. Han döms till dryga böter för sitt agerande gällande fastigheten vid Kålgårdsviken.

Hovrätten fastställer Tingsrättens dom, gällande mannen som dödade Jennie Tholander. Gunilla Tholander överklagardomen till Högsta domstolen. Pengarna som samlats in tidigare räcker till det också.

Oktober

En UF-Boost genomförs på Slottsholmen i Västervik. UF-företag från Västerviks gymnasium och Gamlebygymnasiet samlas för att lyssna på drivna entreprenörer.

Smultronbodas fastighet där man röker lammkött och korv brinner ner. ”Ett livsverk har försvunnit”, säger Krister Mattsson.

Högsta domstolen avslår Gunilla Tholanders överklagan. Tingsrättens dom står fast. Mannen döms inte för mord. En stor båt går på grund utanför Vitudden. En film om Västrum och dialekten håller på att bli klar.

Ytterligare ett hus brinner ner i Ankarsrum, som tidigare rubriceras det som anlagd mordbrand.

November

Innan eleverna på Västerviks gymnasium går på höstlov passar de på att festa loss bland annat i en stuga på Västervik Resort. Många ungdomar samlas på en och samma plats och där inträffar också en våldtäkt mot en ung kvinna. Det finns oro över att festandet kan få Coronaviruset att spridas i Västervik.

Några dagar senare ökar smittan i samhället och det finns en oro över att gymnasieungdomar som jobbat inom kommunens hemtjänst och äldreomsorg har fört in smittan där. Nu står det klart att det kommer att bli en annorlunda jul. En Coronaavdelning öppnas på Västerviks sjukhus den 13 november. Flera skolor och förskolor bekräftar att de fått in Coronavirus i sina verksamheter. Situationen där blir allt med problematisk.

Kommunfullmäktige ställs in efter att SD och M struntat i att komma till sammanträdet, på grund av risk för smittspridning av Coronaviruset.

- Jag är oerhört besviken, säger kommunfullmäktiges ordförande Sverker Thorén.

Annagården öppnar sitt Coronaboende, med tio platser.

Många ur personalen i hemtjänsten och äldreomsorgen insjuknar i Covid-19. Situationen är tuff där också, liksom den är även inom skolan.

Bostadsbolaget får motta två fina nationella priser för sitt arbete, bland annat ett klimatpris.

Smittspridningen har ökat kraftigt de senaste veckorna i Västerviks kommun, ändå väljer många att handla under Black Friday.

Ortopeden stängs på grund av personalbrist, många ur personalen har insjuknat i Covid-19.

December

Många träd har fälts mellan flygplatsen i Mommehål och sjön Hjorten samtidigt har flera fornminnen förstörts i området. Först är det ett mysterium. Efter några dagar kommer det fram att det är en person som har anknytning till flygklubben i Västervik som gått loss med en stor maskin som lyft upp ett hundratals stora träd med rötterna. Tre markägare är drabbade.

En mätning av strålning på Kattkullberget visar att strålningen är väldigt hög på vissa platser. Detaljplanen måste göras om.

Västerviks gymnasium och Gamlebygymnasier övergår till distansundervisning. Senare kommer ett beslut att distansundervisningen ska fortsätta till slutet av januari.

Biblioteket stänger omedelbart och öppnar som först i slutet av januari. Om nu smittspridningen har avtagit. Tre särskilda boende i Västerviks kommun har fått in Coronavirus. 19 omsorgstagare har insjuknat.

Vaccineringen av omsorgstagare inleds den 28 december och Albin Jansson 100 år, blir den första som att bli vaccinerad.

Gott Nytt år hälsar redaktionen på Dagens Västervik alla läsare.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt