Annons:

  • 17 000 följer Linns veganska matlagning:

    Linn Svala från Västervik har 17 000 som följer hennes veganska matlagning på Instagram. Foto: Privat

  • 17 000 följer Linns veganska matlagning:

    Pasta Carbonara i olika former är hennes favorit.

  • 17 000 följer Linns veganska matlagning:

    Hennes potatisrecept tycks gå hem hos följarna.

17 000 följer Linns veganska matlagning: "Trodde inte det skulle vara så efterfrågat"

Linn Svala har haft Instagramkontot "Tjenavegan" i tre år. Västervikstjejen har drygt 17 000 följare som tar del av hennes tips om matlagning.
– Jag följs av allt från veganer till vegetarianer till köttisar, säger hon.

Annons:

Veganuari är en årlig återkommande utmaning, ursprungligen från Storbritannien, för att uppmana människor att leva veganskt under januari månad.

Linn Svala, 20 år från Västervik, har själv varit vegan i snart fem år. 

– Jag kände bara en dag när jag åt kyckling att det här var konstigt. Då bestämde jag mig för att bli vegeterian och sen öppnades ögonen mer och mer för hur industrin ser ut. Sedan blev jag vegan och snart har jag varit det i fem år, säger hon. 

Så köttindustrin har varit den viktigaste anledningen för dig?

– Ja. För fem år sen var det inte så många som pratade om miljöskälen, det är mer nu man har fått upp ögonen för det. Jag tror att det är fler och fler som får upp ögonen för det. Det är ju bara att titta på Uppdrag Gransknings senaste program om djurhållningen, för att se hur det ser ut. 

17 000 följare

I drygt tre år har hon också drivit Instagramkontot "Tjenavegan". Där lägger hon dagligen upp bilder på rätter hon lagat med tillhörande recept. Kontot har blivit en succé och drygt 17 000 följer Västerviksbons konto.

– Jag följs av allt från veganer till vegeterianer till köttisar, säger hon.

Varför startade du kontot?

– Jag kände själv att efterfrågan på vanliga recept efterfrågades. Det är inte svårt att byta ut morgonosten eller baconet. Det är ganska lätt att bara byta ut saker. Jag lägger upp ganska mycket enkla, vardagliga recept som pannkakor och spagetti och köttfärssås. Jag är inte så mycket för de här nya moderna rätterna och det är också lättare för en köttis att se att det här ser gott ut. 

Linn Svala jobbar deltid med sitt Instagramkonto, berättar hon.

– Det blir många timmar om dygnet. Jag lägger upp bilder, testar recept och allt blir förstås inte tipptopp. Det blir mycket testande. 

Får du mycket respons?

– Det är många som skickar meddelanden och berättar att de lagat mina recept. Jag får en del frågor om vilka substitut som är bra och vad jag tycker om vissa drycker. Jag hjälper gärna till om man skriver till mig. 

Hur är det att vara vegan 2021, tycker du?

– Allting finns. Det är inget man saknar, det finns en vegansk version av allt och de flesta butiker och restauranger har alternativ. 

Favoriträtten

Hennes följare finns i hela Sverige och det är också en del norska, danska och finska följare. 

– Jag trodde inte att det skulle vara så efterfrågat som det har blivit. Jag började bara för att jag tyckte om att ta bilder i början och det fanns inte så många för fem år sedan. Jag jobbar mycket med att utöka min sida och få den både bredare och större.

Varför ska man gå över till en mer vegansk kost enligt dig?

– Det finns väldigt många anledningar. Dels djurindustrin och dels för både klimatet och hälsan. Jag tror det kommer bli mer och mer bara. Många testar nog nu i veganuari och märker kanske att det inte är som de trodde. 

Om jag tvingar dig att välja – vilken är favoriträtten?

– Pasta carbonara. Den går att variera på så många sätt, med både pastaformer och olika substitut. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt