Annons:

IFK laddar om efter degraderingen – flera nyförvärv klara

IFK Västervik får börja om i division 5 nästa säsong och nye tränaren Torleif Dunsäter vill avancera med laget på sikt. Foto: Pixabay

IFK laddar om efter degraderingen – flera nyförvärv klara

IFK Västervik har lagt ett jobbigt 2020 bakom sig. Med Thorleif Dunsäter som ny tränare och många unga nyförvärv laddar föreningen för en bra säsong i division 5. 
– Jag har en jäkligt bra känsla inför nästa säsong, säger Torleif Dunsäter. 

Annons:

IFK Västervik hade inte skuggan av en chans i årets division 4 och skrapade ihop en ynka poäng i division 4. 

Sedan dess har flera förändringar skett i Västerviksföreningen, både i spelartruppen och på ledarsidan. 

Värvar offensiv spelare från H/T

Den stora förändringen är att Torleif Dunsäter kliver in som ny huvudtränare efter Fredrik Walfredsson, som valde att tacka för sig efter många säsonger. Gör man en koll på listan över nyförvärv och förluster är det tydligt att mycket har hänt. 

– Det är ganska många nyförvärv. Redan innan jag blev tillfrågad och klar för tränaruppdraget i IFK hade de kört igång och varit i kontakt med många spelare. Jag hann se en del av dem innan vi var tvungna att stänga ner träningarna. Vi hann med tre inomhusträningar och en utomhusträning innan det blev coronastopp, säger Torleif Dunsäter. 

IFK har värvat Anton Ekberg från Överums IK, Aleks Shambel Habtu från Gunnebo IF, Albin Boqvist från Åtvidabergs FF:s fotbollsgymnasium och Ludvig Gustafsson från Västerviks FF. Albin Kitu, Hugo Peereboom, Rasmus Rosengren, Amadeus Dunsäter och Emil Schön, som har varit ungdomsspelare i VFF de senaste säsongerna, ska spela seniorfotboll i IFK 2021. Även unge Jaafar Jauifari är klar. Haidar Abdulkarim, målfarlig spelare från Hjorted/Totebo, har också skrivit på.  

– Tanken är att vi ska genomgå en föryngring. De har knackat på dörren men inte fått plats i VFF:s a-lagstrupp och det är väldigt utvecklingsbara spelare, säger Torleif Dunsäter. 

30 spelare i truppen

Bland IFK:s tapp finns det några som sticker ut: Anton Westerberg till Västerviks FF, Victor Heiskanen, Niclas Andersson och Filip Wilke till Tjust IF FF samt Fabian och Oscar Ring till Ankarsrums IS. 

Trots tappen förfogar nye tränaren över en stor trupp med en blandning av unga och rutinerade spelare. 

– Vi har nästan 30 spelare i truppen så det känns spännande. På sikt är givetvis målet att kliva upp i division 4 igen. Vi får vara nöjda om vi kommer på övre halvan med tanke på att laget åkte ur division 4 i år, men jag säger det: allt kan hända med det här laget. Det är riktigt duktiga ungdomar. Skulle vi hamna i toppen och till och med vinna serien så är det en bonus, men den pressen ska man inte sätta på oss i år, säger han. 

Hur ser du på uppgiften som du ska axla i ett ungt IFK Västervik?

– Jag har fått förtroende från föreningen och styrelsen att vi ska jobba sakta men säkert framåt. Får vi behålla ungdomarna några säsonger så kan det bli riktigt bra. 

"Alla får kämpa för en startplats"

Rutinerade spelare som Shikar Said, Johnnie Johansson och Awet Shambel Habtu har lämnat klartecken för spel 2021. 

Hur blir det med kaptenen Steve Johansson?

– Jag har inte hört något annat än att han ska spela. Jag förutsätter att han stannar kvar. 

Han tillägger:

– Vi kommer behöva ha flera rutinerade spelare på planen som kan ge stadga åt ungdomarna, då kan det bli otroligt bra prestationer samtidigt som det kan bli mindre bra insatser. Så är det med ungdomar, det är inte lätt att hela tiden hålla en hög nivå. 

Torleif Dunsäter har en gedigen fotbollstränarutbildning och har tidigare varit ungdomsledare i föreningen. 

– Jag har varit borta från fotbollen i två år. Mer eller mindre alla spelare är nya för mig. Alla får kämpa för en startplats i laget. Jag har en jäkligt bra känsla inför nästa säsong. Det har varit otroligt hög intensitet på inomhusträningarna. Alla har gått in med hull och hår och vill visa upp sig. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt