VÄSTERVIK TOG TRE VIKTIGA POÄNG MOT AIK

Marcus Westfält avgjorde när Västerviks IK tog tre viktiga poäng mot AIK. Foto: Bildbyrån

Västerviks IK är riktigt på gång. I kväll gjorde laget en gedigen insats borta mot AIK på Hovet och vann med 4–2.

Även om VIK hade matchen så kom avgörandet först i sista perioden som VIK vann med 3–0.

Västervik började matchen riktigt bra och klev på ordentligt och skapade några fina lägen. Isak Sahlqvist hade ett kanonläge mitt i slottet efter sex minuter men som Niklas Lundström räddade längst ut med vänsterbenet. Även AIK vaskade fram någon bra chans men som Carl Lindbom hade full koll på.

Lantta gav Västervik ledningen

Västervik tog ledningen efter tolv minuter när Sahlqvist spelade fram Jaakko Lantta på rödlinjen. Lantta satte full fart, blev ren och drog Lundström snyggt och la in pucken i öppen kasse.

Därefter var några spelare i Västervik odisciplinerade med klubborna och drog på sig utvisningar.

AIK kvitterade just i lagets andra powerplay när Maksim Semjonov fick en crosspassning i sitt favoritläge på vänsterkanten och satte pucken i det bortre krysset.

AIK vände till 2–1

Två minuter senare kom även 2–1 när AIK gick stenhårt på målet och när VIK inte lyckades få undan vare sig spelare eller puck. Tre gånger fick AIK-spelarna stå och slå på returer. Oskar Magnusson fick till slut in pucken bakom den hårt jobbande Carl Lindbom.

VIK:s tredje utvisning i perioden var absolut inte befogad, när Skyler Mckenzie hakade i anfallszonen efter knappt 18 minuter.

VIK klarade av två av tre powerplay men utvisningarna gav AIK energi som VIK bjöd på. AIK klarade sig utan någon utvisning i första.

VIK tog över i andra perioden

Västervik började andra lika bra som laget började första. Respektlöst, fokuserat och med full fart. Kvitteringen hängde i luften flera gånger men AIK var otroligt uppoffrande framför den egna kassen.

AIK drog på sig en utvisning efter sju minuter och var riktigt illa ute. Det var i stort sett bara VIK:s oförmåga att göra mål – ineffektiviteten – som gjorde att kvitteringen inte kom.

Hemmalagets tränare, Anton Blomqvist var inte alls nöjd utan tog time out efter 13 minuter. Men det hjälpte inte mycket utan det var Västervik som ägde spelet och skapade chanser, men fortfarande med mitt-på-målvakt-avslut. Det håller inte mot en så bra målvakt som Niklas Lundström, som släpper väldigt få returer.

Det ska sägas att Carl Lindbom inte hade mycket att göra men det han gjorde, gjorde han mycket bra – och inga returer.

VIK tog över helt i sista perioden

I sista perioden tog Västervik över helt på Hovet och fick även ordning på effektiviteten.

2–2 kom efter tre minuter när Alexander Hilmerson slog ner ett skott från Johannesen som gick in bakom Lundström.

3–2 till VIK satte Victor Öhman när han gick in i slottet, fick en kalaspassning från Kristo. Öhman satte pucken perfekt vid Lundströms vänstersida.

Efter tio minuter kom en dubbelutvisning. Det började med att Johannes Johannesen åkte på två minuter för en crosschecking, den typ av crosschecking som uppstår i alla lägen när målvakterna tar pucken och spelarna håller undan. Dessutom rök Johannes ihop med Christian Sandberg. Det blev 2+2 för Johannes och 2 minuter för Sandberg. AIK var ytterst nära att kvittera i det powerplayet men uppoffringen från bland andra Alfred Barklund och Carl Lindbom var hundraprocentig.

Västervik fortsatte att äga spelet i spel fem mot fem men AIK:s Eric Norin hade ett avslut i ribban efter drygt 16 minuter.

Westfält satte spiken i kistan

Spiken i kistan kom när Danny Kristo gled förbi AIK-målet, vände klubban och la in en perfekt passning där Marcus Westfält la in pucken i öppen kasse till 4–2 efter drygt 17 minuter.

AIK satte allt på ett kort och tog målvakten redan efter 17.30. Men VIK spikade igen och hade full kontroll.

Sammantaget en gedigen laginsats från VIK.

Fakta

AIK – Västerviks IK 2–4 (2–1, 0–0, 0–3)

Första perioden: 0–1 (11.57) Jaakko Lantta (Isak Sahlqvist). 1–1 PP (15.38) Maksim Semjonov (Max Lindholm). 2–1 (16.14) Oskar Magnusson.

Andra perioden: -

Tredje perioden: 2–2 (3.02) Alexander Hilmerson (Johannes Johannesen). 2–3 (8.33) Victor Öhman (Danny Kristo). 2–4 (17.10) Marcus Westfält (Danny Kristo).