VIK VANN FÖRSTA KVALMATCHEN – KRUSE BRILJERADE OCH HÖLL NOLLAN

Forwarden Victor Öhman gjorde första kvalmatchens enda mål och gav Västerviks IK 1–0 i matchserien mot Tingsryds AIF. Foto: Bildbyrån

Påslagna och rejäla i spelet. Västerviks IK visade att de vill spela i Hockeyallsvenskan även nästa säsong.

Även om det bara blev seger med 1–0 borta mot Tingsryd var det en helt rättvis seger.

Två fullt påslagna lag men ändå med viss återhållsamheten i tempot. Rädslan att gå bort sig fanns men också ambitionen att våga vinna.

Västervik gjorde en helt okej första period och kunde även haft något mål med sig efter två riktigt bra chanser men Tomas Rydén i hemmakassen höll tätt.

Även Västerviks målvakt Emil Kruse visade upp sina färdigheter när TAIF i princip hade öppet mål efter 15 minuter. Tingsryd tog över spelet till viss del i slutet av första perioden och spelade runt i Västerviks zon, men VIK:s defensiv höll TAIF ute vid sargerna.

Öhman stänkte dit 1–0

I andra perioden kom Västervik ut i ett högre tempo och med mer energi och tog över spelet och skapade chanser. Hemmalaget såg ängsliga ut och vågade inte riktigt kliva på lika mycket.

Joshua Winquist hade ett jätteläge efter sju minuter efter en snabb spelvändning av William Wiå. Wiå kom fram på högerkanten och spelade in till Joshua som tog ett avslut som träffade stolpen.

Minuten senare fick Västervik utdelning när duon Hasa och Öhman snurrade upp TAIF-försvaret. Noah fick pucken på högerkanten, vände sig om och spelade in till Victor Öhman som gick direkt på mål och satte upp pucken i taket bakom Rydén.

Efter knappt tolv minuter hade VIK ny press på hemmalaget. Erik Gustafsson la in ett höstlöv som letade sig igenom högen framför Rydén men tog i ramen.

Liksom i första tog hemmalaget över i slutminuterna och hade några halvchanser. För VIK:s del var det en period med klar mersmak.

Tingsryd försökte men kom inte till

I sista perioden klev hemmalaget på för att försöka få till en kvittering och TAIF hade en hel del spel i VIK:s zon. Både Kruse och försvaret spelade mycket bra.

VIK fick försvara sig mer än att vända på spelet och skapa chanser, men trots det hade VIK två riktigt bra chanser till 2–0 och båda gångerna var det Joshua Winquist som var het framför TAIF-kassen.

TAIF tog ut målvakten med mindre än 30 sekunder kvar att spela och ett försvarsinriktat VIK höll undan och vann första playout-matchen. Emil Kruse var VIK:s bäste spelare och tog samtliga 45 TAIF-skott.