LAGKAPTENEN AVGJORDE I FÖRLÄNGNING

Västervik slog Tingsryd med 2–1 efter förlängning i ett tajt derby. Foto: Viktor Allvin

Västerviks IK tog två poäng i kvällens Smålandsderby hemma mot Tingsryds AIF. Matchhjälte i förlängningen blev lagkaptenen Alexander Lindqvist-Hansen.

Västerviks IK kom till dagens match mot jagande Tingsryds AIF med en mycket god formkurva efter sex segrar på de nio senaste matcherna i allsvenskan.

Under den senaste veckan har VIK slagit topplaget Oskarshamn med 3–0 och Pantern med 4–1, vilket tog upp VIK på slutspelsplats för första gången denna säsong. Södertälje SK slog dock jumbon Vita Hästen med 5–2 i onsdags och tog tillbaka den åtråvärda åttondeplatsen.

I kväll hade Västervik återigen chansen att kliva förbi Södertälje och komma upp på slutspelsplats vid händelse av minst två poäng mot Tingsryd.

Sent baklängesmål

Västervik kom inte upp i normal standard i första perioden och hade ett slarvigt passningsspel med många felbeslut.

En relativt händelsefattig första period bjöd ändå på ett mål som kom i slutsekunderna.

Med 17 sekunder kvar på matchklockan tog Tingsryd ledningen med 1–0 när backen Max Lindroth skickade iväg ett skott från blålinjen som via en VIK-forward ändrade riktning och for rakt upp i krysset bakom en ställd Emil Kruse i hemmamålet.

Ullman målskytt på nytt

Inte heller i andra perioden fick Västervik ordning på sitt spel och hade svårt att trycka tillbaka Smålandskollegan.
Precis som i första perioden fick publiken se ett sent mål även i andra perioden och återigen var det ett backskott som styrdes in och ställde målvakten.

VIK-backen Erik Ullman, tvåmålsskytt i senaste matchen mot Pantern, gjorde det kvitteringsmålet med ett skott från blålinjen som via skridskon på en bortaback styrdes in mellan benen på Andreas Ljunggren.

Lagkaptenen avgjorde

VIK kom ut på ett helt annat sätt i början av tredje perioden och etablerade ett kraftigt tryck mot Ljunggren i TAIF-kassen som hade det svettigt under de första minuterna. Allt eftersom tiden gick mattades hemmalagets tryck av något och när VIK fick chansen i numerärt överläge med drygt fem minuter kvar fanns chanser till ett ledningsmål men skärpan i skottögonblicket saknades.

I den efterföljande förlängningen var det Västervik som vaskade fram de bästa chanserna innan utdelningen kom under sista minuten. Emil Wahlbergs diagnolpassning nådde lagkaptenenAlexander Lindqvist-Hansen som satte pucken högt i bortamålvaktens högra kryss.

De två poängen gör att VIK säkrade kontraktet i allsvenskan och klev upp på slutspelsplats igen, samma antal poäng som SSK som dock har en match mer spelad.