VÄSTERVIK ÖVERTIDSFÖLL – TAPPAR I JAKTEN PÅ SLUTSPEL

Västerviks IK får det allt svårare att nå åttondeplatsen i allsvenskan efter förlängningsförlusten mot Almtuna samtidigt som Södertälje vann på nytt. Foto: Ossian Mathiasson

Västerviks IK gör tillsammans med Södertälje SK upp om att ta den sista platsen till slutspelsserien. Efter kvällens övertidsförlust, 3–4 mot Almtuna, ligger Västervik tre poäng bakom Södertälje som slog Oskarshamn med 2–1.

Det var två lag i stora poängbehov i Plivit Trade Hallen på fredagskvällen. Västervik slåss för att ta åttondeplatsen som innebär spel i slutspelsserien – och Almtuna vill undvika nästjumboplatsen och spel i kvalserien.

Västervik fick en miserabel start på matchen och släppte in 0–1 efter endast 57 sekunder (!) – och det var en rejäl bjudning från hemmalaget. En av VIK-backarna tappade pucken i uppspelsfasen och gav Victor Hertzberg ett friläge från offensiv blålinje och hittade en lucka på Västerviks succémålvakt Emil Kruse.

Snygg kvittering av Öhman

Några minuter senare kom det psykologiskt viktiga kvitteringsmålet i numerärt överläge. Formstarke Victor Öhman, tvåmålsskytt i senaste matchen mot IK Oskarshamn, fick pucken av Emil Wahlberg, trampade in i slottet och hängde tjusigt upp 1–1-målet i Arvids Ljungs högra kryss efter bara 19 sekunder i powerplayspelet.

När Almtuna fick chansen i powerplay en stund senare fick Emil Kruse kapitulera på nytt.

Lagkaptenen Per Svensson, med Virserums SGF som moderklubb, stod på rätt placerad framför kassen och styrde in den SHL-, NHL- och KHL-meriterade Tony Mårtenssons perfekta passning från sarghörnet.

Det var flera gånger nära för Almtuna att utöka ledningen men det ville sig inte.

Kvitterade med tom målbur

När det återstod en sekund av ett fem mot tre-överläge i andra perioden kvitterade Västervik till 2–2 genom ett fint avslut av transatlanten Kellen Jones.

Västervik fick flera chanser i powerplay i tredje perioden utan att lyckas. I stället, med bara några minuter kvar av tredje perioden, gjorde Almtuna 3–2 och VIK var på väg mot en tung förlust.

Då klev Philip Rondahl fram och fixade kvitteringen med en styrning på Victor Öhmans skott precis framför gästernas målbur när de hade tagit ut Emil Kruse.

Tappar mark i slutspelsstriden

I den efterföljande förlängningen kom avgörandet efter bara 28 sekunder när Tony Mårtensson hittade luckan mellan Kruses ben.

Samtidigt som Västervik förlängningsföll mot Almtuna tog Södertälje ytterligare en meriterande seger via 2–1 mot serietvåan Oskarshamn. Med två matcher kvar att spela av allsvenskan ligger Södertälje tre poäng före VIK och har kopplat grepp om åttondeplatsen.

Västervik möter nästjumbon Tingsryd borta på onsdag och avslutar hemma mot jumbon Vita Hästen på fredag. Södertälje tar emot serieledande AIK på onsdag och möter Karlskoga på bortais i avslutningsomgången.

Fakta

Västervik–Almtuna 3–4 (1–2, 1–0, 1–1, 0–1)

Första perioden: 0–1 (0.58) Victor Hertzberg, 1–1 (7.30) Victor Öhman (Emil Wahlberg, Philip Rondahl) i spel fem mot fyra, 1–2 (13.18) Per Svensson (Tony Mårtensson, Linus Rotbakken)

Andra perioden: 2–2 (35.33) Kellen Jones (Victor Öhman, Emil Wahlberg) i spel fem mot tre

Tredje perioden: 2–3 (57.16) Tony Mårtensson (Tobias Liljendahl), 3–3 (58.17) Philip Rondahl (Victor Öhman, Emil Wahlberg).

Förlängningen: 3–4 (60.28) Tony Mårtensson (Viktor Hertzberg, Per Svensson).

Skott: 25–26 (5–5, 12–8, 8–12, 0–1)

Utvisningar, VIK: 3x2 min, AIS: 6x2 min

Publik: 1 266