ANDRA RAKA SEGERN EFTER GRYM VÄNDNING AV VIK

Erik Ateirus inledde Västerviks vändning i 3-2-matchen hemma mot Västerås. Foto: Micael Rundberg

Västerviks IK tog sin andra raka allsvenska seger i kväll. Och det kom efter en grym arbetsinsats och vändning hemma mot Västerås. I andra perioden gick man från 0-2 till 3-2, vilket också blev slutresultatet.

Västervik inledde matchen piggt med bra skridskoåkning, och skapade även några halvchanser under de första fyra minuterna.

När Västerås strax därefter fick det första numerära överläget blev det dels mål, samt att matchbilden vände totalt.

Jerome Gauthier Leduc sög skickligt åt sig pucken i slottet, drog en back i skäret och skickade in ett välplacerat handledsskott högt bakom Adam Vay i Västerviks kasse.

Återstoden av perioden tillhörde till stor del gästerna, men trots hårt tryck i anfallszonen och ett par högoktaniga chanser slutade perioden 0-1.
Under de sista fem minuterna drog gästernas backbjässe Morgan Hassel på sig två utvisningar i snabb takt, så VIK fick både lite tid att andas och även vara spelförande.

Mäktig vändning

Om den första perioden var Västerås, gick den andra minst lika klart till hemmalaget.

Västerås chockstartade den visserligen. Man fick fast pucken i Västerviks zon, Alexander Younan sköt och Viktor Hertzberg styrde in 0-2. Då hade bara en halvminut gått.

Drygt två minuter senare kom den så viktiga reduceringen efter bra Västerviks-snurr i Västerås zon. Efter en tilltrasslad situation framför målet kunde Erik Aterius vinkla in reduceringen.

Och Västerviks starka upphämtning fortsatte – både spelmässigt och målmässigt.

Kvitteringen till 2-2 kom mitt i perioden genom backen Kim Johansson efter ett fint powerplay, och sedan också ledningsmålet med fyra minuter kvar genom Alexis Binner - ett höstlöv från blålinjen som på något sätt letade sig in bakom Emil Kruse i gästernas kasse.

- Vi får kanske inte den bästa starten på matchen, men i den andra perioden får vi några studsar med oss och sedan avslutar vi starkt, säger Alexis Binner, som gjorde det som skulle komma att bli det matchavgörande målet.

Grym arbetsinsats

Efter den öppna och målrika mittperioden hade nog de båda coacherna påmint spelarna om defensiven i pausen.

- Karlin tryckte på att vi skulle spela enklare och cleana upp det lite. Och det tycker jag att vi gjorde, menar Binner.

Det var betydligt tätare och mer stängt i mittzon, men det saknades ändå inte chanser. Närmast under de inledande tio minuterna av sista perioden var Västervik. Både Erik Nyström och Darren Nowick hade varsitt fint läge, men väntade lite för länge med att ta avslut.

Med nio minuter kvar av matchden fick Västerås chansen att spela fem mot fyra, men med ett uppoffrande och discilplinerat försvarsspel redde Västervik ut det utan några större problem.

Och då ska vi inte tala om hur många skott som Västerviksspelarna i tredje perioden.

Med två minuter tog Västerås ut målvakten Kruse och satte allt på ett kort. Och visst satte man hårt tryck, men den där solklara kvitteringschansen skapade man aldrig, utan Västervik tog en grym arbetsseger med 3-2.

- Vi visar verkligen karaktär i den tredje perioden, och blockar otroligt mycket skott. Kan de inte få in skott på mål, blir det heller inga mål. Så enkelt är det, menar Alexis Binner.