GRYMT VÄSTERVIKS IK - BESEGRADE SERIELEDARNA PÅ BORTAIS

Peter Krieger gjorde en bra match och ett av målen när VIK besegrade Björklöven borta. Foto: Ossian Mathiasson

Västerviks IK skrällde och tog två grymt starka poäng borta mot serieledaren Björklöven – och det var inte alls orättvist. Matchhjälte blev Ken Jäger som iskallt satte den avgörande straffen.

Toppen mot botten. Hockeyallsvenskans serieledare Björklöven, med åtta segrar på nio matcher, mot jumbon Västervik. Det kunde väl bara sluta på ett sätt?

Nej, det kunde det inte alls. För VIK åker hem från Umeå med två poäng i bagaget och bröt samtidigt den sex matcher långa sviten av matcher utan seger.

Ledde med 3-1

I slutet av den andra perioden ledde VIK med 3-1 och hade dittills varit det bättre laget. Eter två perioder ledde man skottstatistiken med 21-11 och defensivt var det i det närmaste felfritt med uppoffrande spel och mängder med täckta skott.

Men under de sista fem minuterna av mittperioden åkte VIK på två baklängesmål. Det första i numerärt underläge genom ett handledsskott upp i krysset av Alex Hutchings (Björklövens andra mål i lagets andra spel i numerärt överläge dittills i matchen) och det andra efter slarv bakom eget mål med minuten kvar att spela. Erik Gustafsson tappade pucken som gick fram till en fri Fredric Andersson framför VIK-kassen som inte gjorde något misstag.

VIK i tvåmålsledning

I 35 minuter såg annars VIK verkligen ut som vinnare av tre poäng. Laget inledde målskyttet fem minuter in i matchen då poängligaledaren i Västerviks lag, backen Aklexis Binner, satte sitt tredje mål för säsongen. Bra tryck i Lövens zon skapade läget för Binner som hittade rätt med ett dragskott mellan målvaktens benskydd.

Fyra minuter senare kvitterade Björklövens Justin Crandell genom ett kliniskt direktavslut i powerplay, men VIK replikerade snabbt därefter.

2-1-skytt var Peter Krieger som utnyttjade ett tveksamt försvarsspel av Björklöven, kom fri och hängde upp en backhand i nättaket.

I den andra perioden dröjde det fram till minut tolv innan det första målet kom. Västervik i numerärt överläge denna gång, fint diagonalpass av duktige Erik Ullman till Adam Plant som direktsköt in 3-1 från blå linje. Fin skymning framför mål av Lukas Wernblom. Noterbart att detta var Adam Plants första mål i Hockeyallsvenskan.

Men ställningen efter den andra perioden var ju till slut 3-3.

Tuffa utvisningar

Momentum hemmalaget efter de två snabba målen i slutet av den andra perioden, och även om man skapade ett par halvlägen under den sista minuten av mittperioden, hade man inte med sig sitt flow in i den tredje.

Där var det istället extremt disciplinerat och ordnat från båda håll, och där lagen verkade ha fått till sig vikten av att behålla fullt manskap på isen.

Drygt åtta minuter in i perioden åkte VIK dock på sin tredje utvisning. Halvminuten senare kom också nummer fyra, vilket innebar spel fem mot tre för Björklöven i över en och en halv minut. Men trots en handfull kvalificerade chanser lyckades VIK denna gång freda sitt mål.

Nära i slutsekunderna

Nästa utvisning kom efter drygt tolv minuter. Den här gången var det VIK som fick chansen, men även den blev resultatlös.
Västerviks gyllene läge kom med 2:44 kvar att spela, då Björklöven återigen drog på sig en utvisning. Men laget kändes ganska nöjt med den poäng man hade, och satsade inte allt för hårt framåt. Samtidigt åkte man på två mycket tveksamma avblåsningar för spelare i målgården som förryckte powerplay-chansen.

Bästa läget hade istället Björklöven med 17 sekunder kvar då David Lindqvist stal pucken av Ken Jäger, men skottet i helt fritt läge gick över.

Jäger avgjorde

3-3 efter full tid och mållöst spel tre mot tre därefter. Med 1:39 kvar av overtime drog Västerviks Rob Bordson på sig en utvisning och spel fyra mot tre under resten av matchen för Björklöven. Mycket duktige Samuel Ward i VIK-kassen agerade dock vägg mitt i ett hysteriskt stim av hemmachanser, och matchen till straffavgörande.

Men även där hade lagen förtvivlat svårt att avgöra. Först i den femte straffomgången kom det första målet då Lukas Wernblom var iskall, men i straffen efter gjorde Björklöven mål.

Drabbningen vidare och Ken Jäger hängde upp Västerviks straff i sjunde omgången, därefter Hutchings över för Björklöven och två poäng till Västervik.

VIK åtminstone tillfälligt upp från 14:e till elfte plats i Hockeyallsvenskan.