Starkt VIK äntligen inne på vinnarspåret igen

Emil Alba gjorde ett mål I Västerviks segermatch mot Karlskrona ikväll

En poäng mot Timrå, två mot Björklöven och i kväll tre mot Karlskrona efter imponerande 5-1 hemma. Efter sex raka förluster har Västerviks IK visat både karaktär, styrka och kvalitet. Kvällens storseger mot Karlskrona var helt odiskutabel.

En intensiv första period var trots det ganska händelsefattig.

Spelmässigt vred det över allt mer till gästernas fördel ju längre perioden led, men då kom istället ledningsmålet för Västervik.

En retur studsade rakt ut framför målet, pucken på Emil Albas utsträckta sticka, upp i en svårhanterlig bananbåge över KHK-keepern och 1-0 efter knappa kvarten.

Kanske inte riktigt rättvist så långt, men efter målet fick VIK momentum och sett över 20 minuter var laget ändå förtjänt av ett mål.

KHK:s enda mål

När lagen kom in till den andra perioden hade gästerna bytt från sitt orange-färgade hemmaställ till det svarta bortastället. Det var vi nog många som tackade för, för det var sannerligen inte helt lätt att skilja lagen åt i den första.

Sex minuter in i den dittills avvaktande andra perioder fick Karlskrona chansen i numerärt överläge, och det dröjde inte många sekunder innan en sopren Viktor Liljegren framför mål vallade in 1-1 via Samuel Wards benskydd.

Västervik exploderade

Men sedan monterade hemmalaget bort både handbroms och fotbroms.

2-1 kom mitt i perioden efter ett ruskigt vackert anfall som startade ända nere i VIK-zonen. Avslutningen var minst lika läcker den, då Lukas Wernblom med en lång dragning skaffade sig själv öppet mål och lät backhandsidan på klubban avsluta anfallet med att smeka in en isare.

De två mål som visade sig helt döda matchen kom sedan inom loppet av mindre än en minut strax därefter.

Först Kim Johansson 3-1 i numerärt överläge och i anfallet efter hängde Lukas Wernblom sin andra kasse till 4-1.

VIK städade av

I den tredje perioden var det sedan mest bara trångt, grötigt, fysiskt, lågt tempo och en klocka som tickade på i gott tempo. En matchbild som man får anta att hemmalaget var ganska nöjt med, med andra ord.

Samtidigt var det så att VIK stängde mer matchen på ett alldeles föredömligt sätt. Det måste man ge laget.

Kim Johansson bättrade på målskillnaden med sitt 5-1-mål i slutet av matchen – även det i spel fem mot fyra.

I och med kvällens trepoängare är Västervik, på sin tiondeplats, helt plötsligt bara fyra poäng bakom femman Modo. Men samtidigt är det bara två poäng ner till nedflyttningsplats.

Nu har VIK fem spellediga och sköna dagar innan Mora kommer på besök på onsdag.