Annons:

Defensiven i fokus när VIK gästar serieledaren

I kväll gästar Emil Georgsson och hans Västerviks Ik serieledande Timrå IK. Foto: Ossian Mathiasson

Defensiven i fokus när VIK gästar serieledaren

Matchvärmningen är precis avklarad i Sundsvall. För Västerviks IK är det nu fullt fokus på kvällens uppgift – tillika kanske säsongens svåraste.
– Det gäller för oss att sätta defensiven, säger tränare Emil Georgsson inför mötet med serieledande Timrå.

Annons:

När Västerviks IK i kväll gästar Timrå i HockeyAllsvenskan finns det mycket som talar för en tajt tillställning. För det brukar ju ofta bli tätt när VIK spelar.

Laget har lirat oavgjort i näst intill hälften av sina matcher den här säsongen.  Lägg därtill att det bara är serieledande Timrå som har släppt in färre mål än vad Västervik har gjort, och att det bara är jumbon Kristianstad som har gjort färre.

Och trots tre raka förluster (dock endast en under ordinarie tid) har VIK visat styrka och kvalitet i de matcher man spelat efter jul.

"Tuffaste möjliga uppgiften"

Kvällens match får ändå ses som säsongens svåraste. Serieledande Timrå går som tåget och har imponerat så här långt. 67 poäng och 59 plusmål på 28 matcher talar sitt tydliga språk.

VIK inledde sin resa norrut i går morse, kom fram till Sundsvall i går kväll, övernattade och matchvärmde i förmiddags.

– Det är den tuffaste möjliga uppgiften som väntar i kväll. Timrå har gått oerhört bra, men jag tycker även att vi har spelat ganska okej den senaste tiden, säger tränaren Emil Georgsson.

Vad krävs för att lyckas fälla serieledaren?

– Ja, det är en bra fråga. Det är ju inte så många lag som har lyckats göra det. Framför allt handlar det om att vi lyckas sätta defensiven och ta vara på de numerära överlägen vi får. Timrå har sin styrka i det offensiva spelet med många skickliga spelare, och mot ett sådant lag måste vi prioritera försvarsarbetet. Visst kan man välja att gå offensivt, men då med stor risk att gå bort sig, säger Georgsson.

Hitta offensiva nycklarna 

Västervik ställer samma lag på benen som föll med uddamålet (1-2) senast mot serietvåan Björklöven. Det innebär att forwardstrion Fitzgerald, Hagelin och Barklund fortfarande saknas. För att få ihop fyra hela kedjor kommer backen Alexander Anderberg återigen spela forward.

– Vi har varit ute och kollat lite efter spelare att låna in, både i Allettan, SHL och J20, men har inte fått något napp. Vad gäller SHL-lån får vi bara göra ett till då vi har två sedan tidigare, så där vill vi vara väldigt noga, säger Emil Georgsson.

Många oavgjorda matcher, och flera poängtapp i slutminuterna – är det något ni funderar extra på?

– Självklart är det frustrerande att vi har tappat en del poäng i slutet. Men att matcherna ofta blir jämna handlar nog just om att vi prioriterar defensiven och det hårda jobbet. Nu gäller det att hitta nycklarna för att få igång offensiven också – dock inte på bekostnad av något annat.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt