Annons:

Semesterracet hotas av coronaviruset:

Årets upplaga av Semesterracet i Vimmerby, den 40:e tävlingen i ordningen, är verkligen i fara. Foto: Linus Johansson

Semesterracet hotas av coronaviruset: "Måste tillbaka till sitt normalläge"

För många folkraceintresserade är Semesterracet i Vimmerby en given höjdpunkt på året. Nu är årets upplaga av femdagarstävlingen i Vimmerby i farozonen. 
– Jag är lite orolig för att vi måste backa och ställa in Semesterracet men inget beslut är fattat, säger Beatrice Ågren Karlsson i tävlingsledningen.

Annons:

Coronaviruset har gjort att det finns en stor oro för att sommarens upplaga av Semesterracet i Vimmerby ska ställas in. Den årligt återkommande tävlingen lockar förare, funktionärer och publik från hela Sverige och klassas som en av landets största folkracetävlingar. 

Beatrice Ågren Karlsson från Vimmerby MS är tydlig och säger att den omåttligt populära tävlingen, som har sitt 40-årsjublieum i år, är i farozonen med drygt tre månader kvar till start. 

– Det är svårt att hantera känslan av att vi kanske är tvungna att ställa in Semesterracet. Vi har inte satt någon deadline för när vårt beslut måste komma men en sak är säker, att allt måste bli som vanligt igen. Det är inte möjligt att genomföra Semesterracet om det finns några restriktioner från regeringen eller Folkhälsomyndigheten. Det måste tillbaka till sitt normalläge, säger Beatrice Ågren Eriksson. 

"Skulle tappa minst 1,5 miljoner"

När Vimmerby MS hade sitt årsmöte på måndagen diskuterades möjligheten att arrangera Semesterracet utifrån rådande samhällssituation. 

– Vi hade lite olika tankar och förhoppningar. Som det ser ut just nu så kan vi inte ha det gamla upplägget utan det kräver att vi tänker efter och hittar nya lösningar. Det är svårt att föreställa sig den här situationen men vi måste försöka hitta lösningar. Under nästa vecka eller senast måndag vecka 17 kommer vi ha ett möte fokuserat på Semesterracet. Vad kan vi göra? Vi måste också kolla med våra sponsorer och fråga när deras absoluta deadline är för att vara med eller inte? Det finns företag som fixar programblad och priser och frågan är hur lång tid de behöver ha på sig, säger Ågren Karlsson. 

Hur skulle Vimmerby MS påverkas rent ekonomiskt om Semesterracet ställs in?

– Ja, det är svårt att säga. Vi skulle tappa minst 1,5 miljoner kronor om alla tävlingar i vår regi ställs in. Vi är en stor klubb med en anläggning och anställd personal som kostar pengar. Det skulle vara kännbart om Semesterracet ställs in, säger hon och fortsätter:

– Vi brukar kunna gå en miljon plus på Semsterracet och där spelar anbuden en stor roll. Vi hade över 10 000 anbud i fjol. Vi sålde dessutom 1,2 ton pommes och 500 kilo kebab och ännu mer. 

Vårens tävlingar är inställda

Vimmerby MS har redan aviserat att de ställer in Påskracet och Åsa Nisse-racet med anledning av coronavirusets framfart. 

– Vi fixar varken Påskracet eller Åsa Nisse-racet med en restriktion på 500 personer och när det nu är nere på 50 personer så är det helt omöjligt. Det är jättetråkigt, man har liksom väntat på att få komma igång och sen blir det så här. Det är snopet men vi måste acceptera den nuvarande situationen. 

Åsa-Nisse-Racet, som arrangeras om en dryg månad, ställdes in av Vimmerby MS i måndags. Då var det ett 50-tal anmälda förare och vanligtvis brukar tävlingen bestå 150 förare. 

– Det var rätt dåligt med anmälda förare och vid det här läget borde det ha varit ett 100-tal anmälda. Det är många tävlingar som är inställda och många som inte ens har kommit ut till anmälan. I Småland är alla tävlingar avstängda under april och faktum är att vi inte skulle kunna re ut en tävling med 500 personer. Att ha publikfria tävlingar är inte alls lockande. 

Tävlingsledaren är bekymrad

För stunden är det svårt att sia om Semesterracet kommer avgöras eller inte men Beatrice Ågren Karlsson berättar att den populära tävlingen kan gå samma öde till mötes likt de redan inställda tävlingarna. 

– Det hinner hända mycket fram till nästa möte, det kan bli ännu tuffare. Jag har svårt att se att situationen har ljusnat, det måste återgå till det normala utan restriktioner för att vi ska genomföra tävlingen. 

Vad säger din magkänsla?

– Jag är lite orolig för att vi måste backa och ställa in Semesterracet men inget beslut är fattat.

Många frågor till tävlingsledaren

Hon får dagligen frågor från förare, funktionärer och publik som vill veta om folkracetävlingen blir av eller inte. 

– Jag får både samtal och meddelanden. Blir det tävlingen av som planerat? När kommer ert beslut? Hur resonerar ni kring restriktionerna? Tror du att vi kan beställa en stuga? Det är bara några av frågor som vi får till oss. Vi har fått frågor om vi kan flytta fram tävlingen men vad hittar vi för fem dagar som gör det möjligt? Jag har inte funderat på att arrangera tävlingen någon annan gång. 

Men ert beslut dröjer ett tag?

– Ja, det gör det. Vi i organisationen måste sätta oss ner, kontakta våra olika sponsorer och kolla när vi måste lämna besked senast. Vi har redan hyrt och bokat toavagnar, anbudstält och el med mera. När kan vi blåsa av allt utan att det kostar en förmögenhet?

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt