Annons:

Mikael och hans team räddade GP-festen: ”Känner lättnad”

Mikael Gandskog och hans team räddade Målillas GP efter regnkaoset. "Jag känner en lättnad över att vi kunde genomföra tävlingen", säger han. Foto: Ossian Mathiasson

Mikael och hans team räddade GP-festen: ”Känner lättnad”

Starten av GP-tävlingen i Målilla försenades av ett rejält regnoväder. Så fort det slutade regna svarade banpersonalen för ett lysande jobb och räddade GP-festen. 
– Jag känner en lättnad över att vi kunde genomföra tävlingen, säger Mikael Gandskog.

Annons:

Risken för regn var stor och det blev så illa som vädertjänsterna hade befarat. En stund före tävlingens planerade start började regnet falla över Skrotfrag Arena i Målilla. Efter en lättare skur tilltog regnet och det bara vräkte ner under ungefär en halvtimme efter att förarna hade presenterats på podiet. 

GP-tävlingen sköts fram i flera omgångar och banpersonalens intensiva arbete drog igång så fort det slutade regna. 

– Den första, lilla skuren var ingen fara alls och vi började arbeta med banan. Sedan kom den lite häftigare skuren och det var då det ställde till med mer problem. Vi brukar klara regnet, men det gäller att det slutar regna. När det regnar kan man inte göra någonting, man måste bara vänta in uppehållet, säger Mikael Gandskog i bangruppen. 

"Alla visste vad de skulle göra"

Det var framför allt efter klockan 19.00 som himlen öppnade sig och gav banan på Skrotfrag Arena rejält med regn. 

– Det var då det blev blött och det fyllde på vatten mot innerplan. 

Vad tänker man i ett sånt läge när regnet bara öser ner?

– Vi diskuterade en plan som vi hade klar. Vi visste att vi hade torrt material i botten och skulle kunna åka om det bara slutade regna så det var det som var det viktigaste. Slutade det bara regna så var det att köra och alla visste vad de skulle göra. 

Banpersonalens arbete räddade GP-festen i Målilla. 

– Vi sopade bort vattnet på den hårda ytan, skrapade bort det blöta materialet, bar undan det överflödiga materialet och rev upp lite torrt material. Sedan var det bara att åka, säger Mikael Gandskog.

"Förarna kunde lita på banan"

Många åskådare runt speedwayovalen i Målilla var nog rädda för att tävlingen skulle ställas in på grund av regnet.

– Tyvärr känns det som att vi har haft fler regnmatcher i Målilla än vad vi har haft fina sommardagar. Det är ett dåligt omen med att det ska regna, men vi brukar lösa det. Det är väl bara en gång vi har fått ställa in och köra en söndag. 

Vad säger du om arbetet som du och dina kollegor gjorde för att rädda GP-festen?

– Det är bara tacka för all hjälp och allt stöd man får från alla berörda och all ros man får från folk runt omkring. Det är helt underbart och då känner man att man har gjort ett värdigt jobb. Banan var jättefin och det var riktigt bra racing. Det syntes på förarna att de kunde lita på banan för att de visste att banan var så pass säker.

Hur mår du nu direkt efter tävlingens slut?

– Nu är jag jättetrött och jag har många timmars arbete framför mig. Nu ska allt rivas ner igen och det ska lastas på lastbilar i natt. Allt som är uppbyggt för GP-tävlingen plockas ner i natt, det är till exempel allt på innerplan och i depån. 

När väntas du kunna hamna i säng i natt, tror du?

– Normalt sett brukar jag vara hemma framåt klockan 05-06, men nu känns det som att det blir senare med tanke på att alla grejer som ska plockas ihop har blivit så smutsigt på grund av regnet. Ett gäng håller på och tvättar sargreklamen bara för att vi ska kunna ta den reklamen. Jag kanske kommer i säng runt klockan 08-09 i morgon. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt