Annons:

  • Så många personer såg Målillas GP: ”Över förväntan”

    Nästan 7 000 åskådare trotsade regnet och tog sig till Skrotfrag Arena för att se Målillas GP på lördagskvällen. Foto: Ossian Mathiasson

  • Så många personer såg Målillas GP: ”Över förväntan”

    GP-generalen Peter Samuelsson pustar ut, tar sig en korv och konstaterar nöjt att GP-tävlingen i Målilla blev lika lyckad som tidigare år, Foto: Ossian Mathiasson

Så många personer såg Målillas GP: ”Över förväntan”

Lagom till lördagens GP-fest i Målilla började regnet ösa ner. När regnet avtog såg banpersonalen till att få banan i kördugligt skick och räddade festen som bevittnades av nästan 7 000 personer. 
– Helt klart över förväntan, särskilt med tanke på vädret, säger GP-generalen Peter Samuelsson. 

Annons:

Den 18:e GP-tävlingen i Målilla inleddes med ett omfattande regnoväder och frågan som många åskådare ställde sig var om de skulle få se världsstjärnorna på speedwayovalen på Skrotfrag Arena. 

När det slutade regna gjorde banpersonalen en heroisk insats med att få ordning på den regntyngda banan. De trogna och hängivna åskådarna fick därefter uppleva en högklassig tävling med Bartosz Zmarzlik, ny rekordinnehavare av flest GP-segrar genom tiderna, som segrare. 

GP-generalen Peter Samuelsson var hur nöjd som helst när vår tidning träffade på honom i depåområdet vid 00.30-tiden i natt. 

– Fantastisk banpersonal och fantastiska funktionärer. Inga sura miner utan alla har kämpat på. Jag hörde även att förarna tyckte att det var otroligt roligt att åskådarna satt kvar i sina regnponchos och regnkläder och härdade ut i regnet, säger Peter Samuelsson. 

Här är publiksiffran

Publiksiffran landade på 6 960 åskådare, vilket är några tusen färre åskådare än i fjol. 8 600 personer såg 2023 års tävling. 

– Det är en helt fantastisk notering med tanke på vädret som har varit i veckan och i dag (läs i går). Det blev jättelyckad tävling med bra stämning och spännande racing. Det är kanonväder nu efter tävlingen så det var typiskt att det kom regn precis när speedwaytävlingen skulle börja. I år regnade det, men det gjorde det inte 2022 och 2023. Så fort det kommer regn säger man att det alltid regnar i Målilla. Det blir som ett talesätt, säger Samuelsson. 

Han är helt övertygad om att det hade kommit mer publik vid bättre väder. 

– Hade vi haft vädret med oss så hade vi passerat 9 000 åskådare utan problem. Vi såg sådana tendenser på biljettförsäljningen och mängden internettrafik. Man får vara väldigt tacksam för att det var så många personer som sent bestämde sig för att åka till Målilla och lösa biljett.

Vad hade du för tankar när det regnade som mest?

– Jag var hela tiden inställd på att vi skulle köra så fort det slutade regna. Först kom det inte så mycket regn och då hade vi planen att starten skulle gå vid 19. Sedan kom det mycket regn under en halvtimme och det blev förskjutet. Banpersonalen ville hålla på lite extra med banan och det blev ett uppehåll på nästan två timmar. Vi fick frågor om hur länge vi hade tillstånd och vad vi kunde göra för att genomföra tävlingen under kvällen istället för att ta till en reservdag. Hade det blivit väldigt förskjutet med start 23 eller 00 så hade vi kört festområdet först. Vi såg det som en backup-plan. 

"Några datum att ta ställning till"

Det ser sedan tidigare klart att GP-serien återvänder till Målilla i minst två år till. Målilla MK/Dackarna har avtal fram till 2026. Mycket talar för att det blir en sommartävling även nästa sommar. 

– Arrangören kom fram till mig och sa att de vet att vi vill ha tävlingen på sommaren och sa att de hade reserverat vissa datum för oss. Jag vill ha en sommartävling och vi har fått några datum att ta ställning till. Om ingen jätteförändring sker kommer det bli en sommartävling och de ser också att arrangemanget är bättre på sommaren än på senhösten. 

Klubben har fått idel lovord om hur de lyckades genomföra tävlingen och få den blöta banan i kördugligt skick.

– Speedway Grand Prix och FIM säger att det finns en personalstyrka i GP-serien som skulle få banan körklar efter ett sånt regn och det är här. Tävlingsledaren Phil Morris har inget negativt att säga om vårt arrangemang och jag själv kände aldrig någon stress. Banpersonalen gjorde ett fantastiskt bra jobb. 

Direkt efter tävlingens slut inleddes arbetet med att plocka ner allt som var uppbyggt för GP-tävlingen. 

– De kommer köra fram till klockan 4.00 i natt och då har de lastat i princip allting för att sedan åka i morgon bitti. Det som tar en vecka att bygga upp rivs på fyra-fem timmar. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt