Annons:

Hjelmland gör comeback efter mardrömmen: ”Skrattade åt mig”

Filip Hjelmland ser framåt efter den våldsamma kraschen som gjorde ett han missade halva säsongen 2018. Foto: Ossian Mathiasson

Hjelmland gör comeback efter mardrömmen: ”Skrattade åt mig”

Den brutala kraschen förra sommaren kunde ha knäckt Filip Hjelmlands framtidsdrömmar. Nu är han istället tillbaka starkare än någonsin.
– Jag har mognat väldigt mycket av den här smällen. Jag känner att jag har växt i tänket både på och utanför banan, säger 20-åringen.

Annons:

Filip Hjelmland från Mariannelund vill nog helst glömma den där dagen i slutet av juli förra sommaren. En brutal krasch i JEM-finalen i Oslo orsakade bland annat inre blödningar och flera skador på ryggraden.

– Det var en väldans tuff smäll och en käftsmäll mitt i säsongen. Jag kände annars att det gick bra just då, jag var på gång. Men det är speedway vi håller på med och då kan sådana smällar inträffa, säger Filip Hjelmland.

Inga men

När vi träffade 20-åringen i samband med Elitseriens upptaktsträff under torsdagen syntes inga tecken på att han var med om en mycket svår olycka för ett knappt år sedan. Leendet och allt han säger talar istället om en gränslös kärlek till sporten. Men vi förstår också att det här är en kille som har gett precis allt han har de senaste nio månaderna för att hitta tillbaka till formen han hade innan skadan.

– Den där dagen gick allt från 100 till 0 och nu är jag på väg upp till 100 igen. Eller, jag skulle snarare säga att jag är 100 i dag. Jag har inga men efter kraschen, inga begränsningar. Jag har inte någon smärta heller så det är klart att det är tacksamt.

Skrev ner en plan

Direkt efter kraschen hamnade Filip Hjelmland på ett sjukhus i Norge.

– När jag låg där var jag rätt så nere. Samtidigt fick jag väldigt mycket stöttning av familj, klubben och vänner. Och när läkarna sa att det kommer att ta tid, men att jag skulle bli helt återställd så var det den moroten jag behövde. Det kunde inte bli värre, bara bättre.

Efter en tid flögs Filip Hjelmland från Norge till Jönköping och därifrån blev det vidare transport till sjukhuset i Eksjö. Redan då visste Mariannelundskillen hur framtiden skulle bli.

– Jag hade en plan som jag hade skrivit ner som jag visade för mina närmaste. Jag ville bygga ett bra team och hade haft kontakt med Jason Crumps gamla mekaniker sedan tidigare. Jag ringde och snackade med honom och nu är han med mig överallt. Och så gjorde jag klart med en fortsättning i Vetlanda från sjuksängen i Eksjö, skrattar Filip Hjelmland.

”Vill inte räkna timmarna”

Totalt blev det en månad på sjukhus innan han fick åka hem.

Fanns det någon gång en tanke på att sluta köra speedway?

– Nej, inte när jag såg stödet och uppbackningen och att klubbarna hela tiden hade en uppföljning med mig. Det är en livsstil och jag kände inte att jag var klar med speedwayen.

Vägen tillbaka har dock varit lång för sistaårsjunioren Hjelmland.

– Jag vill inte ens räkna timmarna som jag har lagt ned på träning med mera under den här tiden. Det har varit simning, cykling, fys, doktorer, laserbehandlingar, ackupunktur och så vidare. Jag har gjort allt som krävs för att ta mig tillbaka. Jag hade som mål att vara tillbaka 1 mars och började köra cross redan i januari. De första doktorerna jag träffade skrattade åt mig när jag sa att jag skulle vara tillbaka till 1 mars.

Mognat av smällen

Det kan tyckas märkligt, men Filip Hjelmland lyfter också fram positiva aspekter efter kraschen och den långa rehabiliteringen.

– Jag har mognat väldigt mycket av den här smällen. Jag känner att jag har växt i tänket både på och utanför banan. Även om det inte var kul att det hände är jag tacksam för det jag har. Jag ser det positiva istället för det negativa.

Det återstår nu knappt två veckor till premiären av Elitserien och då lär Filip Hjelmland vara med i Vetlandas startsjua.

– Jag tycker att det känns skapligt och som att jag är tillbaka på riktigt. Det har varit ett tufft arbete för att ta mig hit, både mentalt och fysiskt. Försäsongen har gått bra, klubbarna är nöjda med mig och jag jobbar på successivt.

Vad har du för personliga mål med säsongen?

– Jag kunde inte köra hela JVM förra året på grund av skadan och det är definitivt ett mål att nå en bättre placering där. Förra året hade jag bra odds för att ta hem guldet i JSM och det är också en grej jag har fokus på. Sen vill jag så klart göra det bra i min klubbar.

Jämnare lag

När det gäller Vetlanda så brukar laget vara topptippat, men i år är läget ett annat.

– Tidigare har vi haft många stjärnförare, men nu har vi ett jämnare lag. Först och främst måste vi se till att vinna våra hemmamatcher. Det blir lite underdog-stuk på oss och det tycker jag är kul, säger Filip Hjelmland.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt