Annons:

En dag kvar till strejk: Kan bli kalla pannkakor till lunch

Med en dag kvar till strejk meddelar kommunen att varken skolbarn eller människor på omsorgsboenden ska behöva gå hungriga. Foto: Martina Gradian

En dag kvar till strejk: Kan bli kalla pannkakor till lunch

Med en dag kvar till strejk har kommunen tagit fram en plan på hur mat ändå ska kunna levereras till skolor och omsorgsboenden. Det blir snabblagat, och kallt.

Annons:

I ett pressmeddelande skriver Västerviks kommun att strejkvarslet som är utlyst till torsdag 18 april ger ”långtgående konsekvenser för Västerviks kommuns kostverksamhet där kockar och måltidsbiträden på cirka 20 olika tillagningskök är uttagna”.

Kommunens HR- och kommunikationschef Anna Öhrling Elltorp säger i pressmeddelandet att mycket ännu är oklart.

– Men vi räknar med att vi måste klara oss med kraftigt minskad personalstyrka under den här strejke, säger hon.

Hon bedömer att de som äter kommunal mat inte ska behöva gå hungriga.

– Vi gör omfattande anpassningar av menyerna som erbjuds, vi kör mat längre sträckor och försöker att planera bemanningen av de arbetsplatser som inte är uttagna i strejk. Dessutom räknar vi tyvärr med att vissa måltider inte kommer att serveras på ordinarie tid utan kanske något senare på dagen än normalt. Tyvärr kommer vi inte heller att kunna ha restauranger öppna för allmänheten på våra äldreboenden och inte heller caféet på Västervik Gymnasium.

Enklare och snabbare måltider

När det gäller anpassningen av menyerna handlar det i första hand om att det kommer att serveras enklare och mer snabblagade måltider, men stort fokus kommer självklart att ligga kvar på att alla som har behov av specialkost inte ska riskera att serveras fel mat, enligt pressmeddelandet.

Under torsdagen och fredagen kommer måltidsplanen stresstestas.

Ny information kan dock komma snabbt de närmsta dagarna, beroende på hur strejken utvecklar sig.

Fakta

DETTA GÄLLER OM DET BLIR STREJK

Förskola:

Frukost, lunch och mellanmål till förskola, inklusive specialkost serveras men ett enklare utbud och med risk för något försenade leveranser. Ingen gröt serveras torsdag och tisdag morgon.

Grundskola:

Skolluncher serveras men med anpassade menyer vilket innebär en maträtt istället för två samt maträtter som kan tillagas på färre kockar (halvfabrikat t ex pyttipanna, potatisbullar, korv med bröd, pannbiff med potatissallad). En sallad.

Västerviks gymnasium:

Lunchen till gymnasiet blir starkt begränsad och ligger i nivå med förstärkt mellanmål (t ex kalla pannkakor, korv med bröd, soppa). Ingen salladsbuffé. Kafeterian är stängd. Fikaservice till personal på gymnasiet kan inte levereras.

Äldreomsorgen:

Anpassade menyer vilket innebär en maträtt istället för två samt maträtter som kan tillagas på färre kockar (halvfabrikat t ex pyttipanna, potatisbullar, korv med bröd, pannbiff med potatissallad). En sallad. Förseningar i leveranser kan uppstå.

Ingen tillagning av gröt eller ägg till frukost.

Mat vid de öppna restaurangerna vid Rosavilla och Nätet/Korallen för trygghetsboende och externa gäster kommer inte att kunna levereras.

Eventuellt kan brukare vid dagverksamheten i Gunnebo och Rosavilla inte få mat vid sin aktivitet.

Specialkost och timbalkost prioriteras till alla behövande.

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt