Annons:

Jacob Hoffsten: ”SVP vill inte stödja något block i kommunfullmäktige”

Socialisterna Välfärdspartiet har inlett ett valtekniskt samarbete med Vänsterpartiet. Det är inte det samma som att man stödjer majoriteten i kommunfullmäktige. Istället ger det SVP mer inflytande i de nämnder de sitter med i och i kommunfullmäktige.

Annons:

Jacob Hoffsten, ordförande i SVP, säger att man inte har inlett ett politiskt samarbete med något parti.

- Vi gör det för att fortsätta få inflytande på politiken i kommunen. Nu får vi det genom at vi får en plats i Barn – och utbildningsnämnden och en i socialnämnden. Då kan vi försvara välfärden, den fråga som vårt parti anser vara den främsta.

Partiet får också en ersättarplats i kommunstyrelsen vilket Jacob anser är viktigt.

- Då får vi en ökad politisk insyn.

Men den största politiska förändringen mot förra mandatperioden är att partiet de kommande fyra åren kommer att ha en vågmästarroll i kommunfullmäktige.

– Det ger oss större möjlighet att påverka politiken åt det håll vi anser att politiken ska styras. Självklart ska vi utnyttja den rollen.

Bara borgerlig politik

Jacob Hoffsten anser att de senaste tio åren har det bara bedrivits borgerlig nedskärningspolitik i Västerviks kommun.

- Det spelar ingen roll om det varit Moderater, Socialdemokrater eller både M och S som lett kommunen. Det har dragits ned på välfärden ändå.

Ett exempel är det förbättringsarbete som genomförs, där varje nämnd ska spara en procent av sin budget till framtida behov.

- Det är ett konstigt sätt att säga att man sparar, det innebär istället att det blir färre personal och barn och äldre drabbas.

Att spara så är inte det en buffert mot kommande lågkonjunktur?

- Kommunen borde satsa på den offentliga sektorn oavsett konjunktur. Att inte kräva att man behöver mer pengar till den är politiskt fegspel. Vill vi ha en bra skola och äldreomsorg måste vi ställa krav på staten. Det får vi inte så länge som vi är lydiga och utför de nedskärningar staten kräver, säger Jacob Hoffsten.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt