Annons:

Klimatsmart med vegetarisk kost

Vi har alla vårt eget sätt att förhålla oss till klimatfrågan och göra vad vi kan för att dra vårt strå till stacken, oavsett om det handlar om att källsortera, tänka över våra transportval eller hitta fler alternativ till kött när vi planerar matinköpen för veckan som kommer. Att äta mer vegetariskt är inte bara bra för oss, utan även för vår omgivning. 

Annons:

Vid det här laget är de flesta medvetna om hälsofördelarna som kommer från att äta mer vegetariskt. Att oftare välja produkter från växtriket framför det animaliska hjälper oss att få en välbalanserad och näringsrik kost. Många studier har gjorts på ämnet där det gång på gång bevisas att risken för olika åkommor, så som hjärt- och kärlsjukdomar, njursten, åldersdiabetes och högt blodtryck kan minskas om vi allt oftare byter ut köttbiten mot ett vegetariskt alternativ, som till exempel Quorn. Faktum är att en hög köttkonsumtion kan ge upphov till inflammationer i kroppen, medan vegetarisk mat uppvisat inflammationshämmande egenskaper. Detta är några av de positiva inverkningarna en vegetarisk kost har direkt på oss och våra kroppar, men hur ser det ut i ett större perspektiv – och hur kan en vegetarisk diet ha en positiv inverkan på vår planet?

 Köttindustrin vs. transportindustrin

Anledningarna till att allt fler väljer en mer vegetarisk kost kan skilja sig, och om det inte i första hand handlar om hälsofördelar eller av etiska djurhållningsskäl säger många att de gör det för miljöns skull. De flesta av oss skulle nog skriva under på att köttindustrin är en stor miljöbov, och det pratas ständigt om köttets miljöpåverkan, men vad innebär detta i praktiken?  För att sätta det hela i kontext kan man granska industrin bakom alla kött- och mejeriprodukter. Detta har nästintill en lika stor klimatpåverkan som världens alla bilar, flyg, båtar och bussar har tillsammans. 

I en studie som gjordes för några år sedan kom man fram till att mejeri, kött och det foder som produceras till de djur som används i dessa industrier stod för 13 procent av totalen av växthusgasutsläpp, medan transportsektorn å andra sidan stod för 15 procent, vilket med andra ord gör det till ett nästintill dött lopp. Vilka anledningarna är till detta varierar, men man kan se att kor är en stor källa till metangas, som i sig är en mycket mer betydande källa till växthusgaserna än exempelvis koldioxid. Förutom detta är foderproduktionen och transporten stora faktorer då det ökar utsläppet av metan, lustgas och koldioxid som i sin tur påskyndar den globala uppvärmningen och påverkar klimatet.

 Hur ska man tänka som konsument?

Som konsumenter kan vi göra ett aktivt val i att konsumera mat på ett mer hållbart sätt. Den största delen av vår jordbruksmark i Sverige används till djurfoder, medan en avhandling visar att en helt vegansk kost tar upp en femtedel av denna mark i jämförelse med en genomsnittlig svensk kost. Ett bra tips för den som vill konsumera mat på ett mer hållbart sätt kan därför vara att söka sig till vegetariska alternativ. Märken som Quorn har massa produkter som liknar kött i smak, så det finns massor att välja mellan för den som inte vill ge upp kött helt. Quorn.se har även flera recept på deras sajt vilket gör det ännu lättare att prova en köttfri diet. Forskare vid University of Oxford kom också fram till att man, genom att skära ner på konsumtionen av kött och mejeriprodukter från kosten, kan minska sitt individuella koldioxidavtryck från matkonsumtion med upp till 73 procent.

För den som är van vid att äta kött och vill dra ner på köttkonsumtionen är det viktigt att hitta andra proteinalternativ att kompensera med och i nuläget finns det mängder av spännande och goda alternativ till kött som man som konsument kan använda sig av, utan att gå miste om proteiner och vitaminer. Listan är lång och toppas ofta av Quorn som består av mycoprotein, som är en slags svamp samt äggvita och smakrika kryddor. Det är en nyttig och fiberrik produkt som dessutom är mångsidig och enkel att använda i olika rätter. Baljväxter är ett annat exempel på livsmedel som fungerar perfekt som proteinbas i vegetariska måltider, och den som sneglat mot det asiatiska köket har säkerligen även upptäckt spännande former av sojabaserade produkter som tofu och tempeh. 

Idag finns det med andra ord många sätt att göra medvetna val och bidra till en bättre miljö. Ett sätt är att konsumera mat på ett mer hållbart sätt – utan att behöva kompromissa med smak och näringsinnehåll.



Bryngelsson, D. Land-use Competition and Agricultural and Greenhouse Gas Emissions in a Climate Change Mitigation Perspective. Chalmers University of Technology, 2015.

Artikeln är i ett annonssamarbete.  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt