Annons:

  • Westerwikspartiet vill att vår landsbygd ska vara fri från industriell vindkraft

    Jonas Jalkteg och två av hans partikollegor i Westerwikspartiet kräver stopp för vindkraftsutbyggnad på landsbygden i Västerviks kommun.

  • Westerwikspartiet vill att vår landsbygd ska vara fri från industriell vindkraft

    Vindkraftsplaner

Westerwikspartiet vill att vår landsbygd ska vara fri från industriell vindkraft

W vill att kommunen omedelbart återkallar de tillstånd som givits till vindkraftsanläggningarna vid Lebo, Lervik och Tripphult i Västerviks kommun.

Detta bör göras omgående för att undvika onödiga arbeten och kostnader. Det skriver tre företrädare för Weterwikspartiet i en debattartikel.

Annons:

Sedan dessa anläggningar planerades och tillståndet meddelades har:

1. Forskning och erfarenheter visat stora problem och skador som vindkraftverk av denna storlek åstadkommer.

· Ökad medvetenhet om bullrets skador som tyvärr är allvarligare än man trott. Sömnsvårigheter, kardiologiska problem, hörselförändringar är bara några av de problem som börjar ge sig till känna.

· Redovisning av relevanta bullernivåer saknas. Mätningarna som beskrivs mäter inte vindkraftsbuller i tyst miljö på lämpligt sätt. Mätskala Dba är irrelevant och bör ersättas av Bbz. Eftersom bebyggelsen på landet oftast är trähus, och har lätta byggnadsstommar, ska absolut inte värden över 35 Dbz accepteras.

· Skuggningseffekter ökar naturligtvis när man som i dessa fall ökat vingdiametern för att öka effekten från ca 3MW till 6 MW.

· Ingen redovisning av mikroplaster och den erosion som sker från vingarna redovisas. Att dessa mikroplaster innehåller halter av Bisfenol A och PFDA omnämns inte i ansökan och tidigare beslut. Båda ämnena söker sig till grundvattnet och kan orsaka samma skador som uppstod i Kallinge vilket Ronneby kommun fälldes för eftersom dricksvattnet blivit, och varit, förorenat under många år. Dessa ämnen förs vidare i kretsloppet.

· Ingen redovisning av täckdikningar och dräneringar kring vkv och anslutningsvägar förekommer. Med nuvarande klimatsituation och de krav som normalt ställs på skogsbruk är detta ytterst bristfälligt och en orsak till att återkalla tillståndet. Ingen avrinningsanalys har uppvisats. Ingen påverkan på grundvattensituationen har uppvisats. Tre tätorter och många enskilda fastigheter har sina vattentäkter inom påverkansområdet.

 

2. De planerade vindkraftverken förändrats i utförande och placering i förhållande till ursprungliga planer.

 

3. Fastigheter ända upp till 8 kilometers avstånd påverkas negativt av vindkraftsindustrier, dessa fastighetsägare ska naturligtvis ses som sakägare. Ny forskning vid KTH, Stockholm, visar att fastighetsvärden riskerar att sjunka med ända upp till 30 %. Verksamhetsutövaren har ansvaret för att den förmögenhetsskada som verksamheten åstadkommer, Miljöbalken 32 kap. Ingen av dessa verksamhetsutövare har utrett eller säkerställt att de har möjlighet att ersätta eller lösa in de fastigheter som finns inom denna riskzon. Enbart i tätorterna Ankarsrum, Hjorted och Totebo bor över 1800 personer. Landsbygden däremellan innehåller säkert några hundra individer också.

 

4. Med punkt 3 i åtanke har nedanstående kartbild för Lerviks vindindustriområde gjorts. De fyra yttersta vkv har markerats med trianglar.

 

◦ Hela Ankarsrums samhälle ända till Gustavsberg i nordöst faller inom påverkanszonen.

◦ I nordväst sträcker sig påverkan till Hökhult, några hundra meter innanför kommungränsen mot Vimmerby.

◦ I sydväst sträcker påverkan sig till Spångenäs, även det i Vimmerby kommun.

◦ I sydost sträcker sig påverkansområdet fram till Getterum söder om Hjorted.

 

 

Westerwikspartiet

 

Kenneth Lind

Sofia Kasselstrand

Jonas Jalkteg

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt