I Svensk Djursjukvårds branschrapport för 2023 framgick att rekryteringsbehovet för 2024 skulle minska kraftigt – från 399 veterinärer 2022 varav 113 specialister till 268 veterinärer, varav 126 specialister. Det skulle i så fall innebära behovet av 142 veterinärer utan specialistkompetens 2024, vilket får utökningen av veterinärutbildningen till 145 platser tillsammans med de som studerar utomlands med studiestöd från CSN att i hösta grad motsvara behovet. Om något är det därför till utbildning av specialister regeringen bör rikta resurser.
Veterinärbristen är i hög grad ett geografiskt problem. Det behövs en grundlig kartläggning av djursjukvårdens organisering i landet innan vi kan diskutera hållbara lösningar för beredskap och jour. Det är först när vi har den kunskapen som lösningar kan diskuteras. Den goda viljan finns, men ofta är det byråkratiska hinder som begränsar tillgången till djursjukvård.
*
En utmaning som tyvärr kvarstår sedan 2021 är arbetsmiljön för många veterinärer. Sveriges Veterinärförbund genomförde en arbetsmiljöundersökning 2022 som visade att arbetsmiljön är den största orsaken till att hälften av de anställda överväger att lämna yrket. Vår uppföljande enkät från 2024 visar dessvärre ingen förbättring, snarare tvärtom. Att säkerställa en god arbetsmiljö är arbetsgivarens obestridliga ansvar, och det borde vara en prioritet för en arbetsgivarorganisation som Gröna arbetsgivare att verka för att veterinärer får skäliga löner och god arbetsmiljö.
Den prisutveckling som har skett och sker inom djursjukvården återspeglas inte i veterinärernas löneutveckling men är däremot en bidragande orsak till den etiska stress som försämrar arbetsmiljön. Detta är sannolikt en av orsakerna till att veterinärer i hög grad väljer att arbeta deltid (tjänstgöringsgrad på 82% enligt Svensk Djursjukvårds branschrapport för 2023).
*
Sammantaget är arbetsmiljön för nyutexaminerade veterinärer ohållbar. Vi uppmanar därför Gröna arbetsgivare att fokusera på att förbättra arbetsvillkoren och att, tillsammans med arbetsgivare, stödja möjligheter till specialistutbildning.
Slutligen hoppas vi att den planerade verksamhetstillsynen leder till att nödvändiga åtgärder vidtas. Att förbättra arbetsvillkoren innan tillsynen träder i kraft skulle vara klädsamt och signalera till djursjukvårdspersonalen hur värdefulla de är.
Eleonor Fredler, förbundsordförande, Sveriges Veterinärförbund
Magnus Rosenquist, förbundsdirektör, Sveriges Veterinärförbund