På vår väg genom livet händer det att vi hamnar i kniviga situationer som kan leda till en rättslig tvist. Det kan till exempel handla om oenighet kring en överenskommelse med en hantverkare, en skilsmässouppgörelse eller ett arv.
Om något som började som en privat angelägenhet går så långt att två parter hamnar i en rättslig tvist är risken stor för svåra motsättningar. Går tvisten till domstol kan processen också vara tidskrävande, kostsam och osäker vad gäller utfall.
Genom att agera proaktivt och kontakta en jurist för juridisk rådgivning kan du undvika att tvisten blir ett faktum. Då får du möjlighet att i lugn och ro planera för hur du kan undvika oönskade situationer, i stället för att behöva fatta beslut i en pressad och känslosam konfliktsituation.
*
Ålder och livssituation påverkar och förändrar våra behov över tid. Här är tre tips till unga vuxna, personer mitt i livet respektive seniorer i Kalmar län som vill förebygga rättsliga tvister.
1. Unga vuxna: Säkerställ rimliga hyres- och samboavtal
Många hyr sin första bostad och ofta gör man det i andra hand. För att undvika missförstånd kring exempelvis hyra, vad som ingår i hyran och vilka andra regler som gäller är det viktigt att upprätta ett hyresavtal. Ska man flytta ihop med någon är det bra att skriva ett samboavtal och eventuellt ett skuldebrev, så att tillgångar fördelas rättvist vid en eventuell separation.
2. Mitt i livet: Var noggrann med äktenskapsförord och hantverkaravtal
Gifter man sig gör kan det ibland vara klokt att skriva äktenskapsförord, för att värna bägge parters ekonomiska trygghet vid en eventuell skilsmässa. För att skydda sig mot diskussioner om kostnader eller fördröjningar vid anlitat renoveringsarbete i hemmet bör man upprätta ett avtal som tydligt anger vad hantverkarna lovat att utföra och till vilken kostnad.
3. Seniorer: Förbered framtidsfullmakt och testamente
För att säkerställa att någon man litar på sköter ens ekonomi om man på grund av sjukdom eller ohälsa skulle bli förhindrad att göra det själv, kan man redan i förväg utse en fullmaktshavare genom att upprätta en framtidsfullmakt. För att underlätta för efterlevande och garantera att ens tillgångar fördelas som man önskar efter sin död är det bra att i god tid skriva ett testamente.
*
Ett annat sätt att skydda sig är att se om du har en juristförsäkring via exempelvis ditt fackförbund. Det ger tillgång till kvalificerad juristhjälp vid behov – något som i dagsläget alltför ofta endast är möjligt för den som har gott om ekonomiska resurser.
Nadja Forsman, chefsjurist på HELP Försäkring