UNGC Sverige vill se bättre märkning.
Foto: MostPhotos
Skepsisen är särskilt stor kring hållbarhetspåståenden för kläder, där 75 procent har lågt förtroende. Störst tilltro till de svenska företagens hållbarhetskommunikation finns när det gäller livsmedel, vilket kan bero på att märkningar där ofta bygger på tydliga, oberoende kriterier – till skillnad från andra sektorer där hemmagjorda symboler och vaga begrepp är vanliga. Men även här uppger mer än fyra av tio, 43 procent av de tillfrågade, att de har litet förtroende.
Det här är ett problem, inte bara för konsumenterna utan också för företagen. När förtroendet sjunker förlorar även seriösa aktörer i trovärdighet – och därmed konkurrenskraft.
*
Men nu är förändring på gång. EU har tagit fram två nya direktiv – Green Claims och Empowering Consumers – som ska sätta stopp för vilseledande hållbarhetspåståenden. Företag måste börja använda oberoende certifieringar och förbud införs mot luddiga uttryck som ”miljövänlig” och ”hållbar” utan konkret innehåll.
Svenska företag har mycket att vinna på att agera redan nu. Många är redan långt framme och kan ta täten i omställningen. Här är tre råd för företag som vill ligga steget före:
- Byt ut egna märkningar mot certifierade tredjepartssystem
- Stötta era påståenden med trovärdig data, exempelvis livscykelanalyser
- Visa hela bilden. Redovisa företagets samlade påverkan på omvärlden, i stället för enstaka initiativ.
Hållbarhetskommunikation måste bottna i verklig påverkan. Det gynnar både konsumenterna och företagen själva.
Peter Pierrou
Kommunikationschef, UNGC Sverige