Annons:

Johansson (M): Servera vildsvin på sjukhuset – nu!

Moderaten Pär-Gustav Johansson (M) vill att sjukhusen börjar servera vildsvin. Foto: Pixabay

Johansson (M): Servera vildsvin på sjukhuset – nu!

Nu är det dags att majoriteten snabbehandlar min motion om att regelbundet servera vildsvinskött i våra offentliga kök, innan länets lantbrukare får se ännu en säsong förstörd av bökande grisar.

Annons:

I måndags besökte jag Tvärskogs Vilt AB, som årligen hanterar och distribuerar stora mängder vildsvinsskött. Företaget har ett antal mottagningsstationer i regionen och har rationaliserat sin verksamhet genom långtgående digitalisering. Detta företag, och andra vilthanteringsanläggningar i landet, har kapacitet att ta emot ännu fler vildsvin från länets jägare.

Bakgrunden till mitt besök är att jag tidigare i år lämnade in en motion till regionfullmäktige om att regionen ska börja servera vildsvinskött regelbundet i sina kök, samt inspirera länets kommuner att följa efter. Detta för att popularisera vildsvinskött och stimulera efterfrågan, vilket skulle leda till fler skjutna vildsvin och därmed mindre skador inom de gröna näringarna och färre viltolyckor på vägarna.

Mitt förslag har efter detta tagits efter av politiker i Region Kronoberg och fått stöd av Svenska Jägarförbundet som organiserar en majoritet av Sveriges jägare. (Se bifogad länk till artikel). På Tvärskogs Vilt är man mycket positiva till förslaget. Nu måste det genomföras skyndsamt.

 *

Att demokratins kvarnar mal långsamt behöver inte alltid vara sant. Ungefär samtidigt som jag lämnade in motionen ovan, lämnade jag också, tillsammans med Åke Bergh (M), in en motion om att införa ett näringslivsråd.

Redan i september införs ett sådant, efter snabbt beslut i regionstyrelsen, om än med majoritetens egen beteckning – Tillväxtforum. Jag uppmärksammade för övrigt detta viktiga beslut genom att dela ut Dagens Ros till Anders Henriksson (S) och Länsunionen.

*

Jag ser inte att det kan föreligga några ideologiska eller ekonomiska bekymmer för majoriteten med att godkänna förslaget. Centerpartiet utmålar sig själva som landsbygdspartiet framför andra.

Och Socialdemokraterna, som hittills vägrat skjuta till mer pengar till den underfinansierade regionala utvecklingen, torde kunna säga ja till ett förslag som inte kostar mer att införa än utredningspengar, men som skulle gagna både länets lantbrukare och bilister.

Därför uppmanar jag majoriteten att påskynda behandlingen av min motion och säga ja till mitt förslag.

Pär Gustav-Johansson (M)

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt