Annons:

M och KD kritiska till vårdmomsen

Malin Sjölander (M) och Jimmy Loord (KD)

M och KD kritiska till vårdmomsen

Från och med den 1 juli så måste privata vårdgivare betala 25% moms på inhyrd personal. Detta som en följd av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen. Denna förändring i beskattningen av privata vårdgivare bidrar till en än mer skev konkurrensvridning mellan den offentligt drivna vården och den privat drivna, detta då regionerna kompenseras för momsen, det skriver Malin Sjölander (M) och Jimmy Loord (KD) i en debattartikel.

Annons:

I region Kalmar län drivs nästan en tredjedel av hälsocentralerna av en privat aktör. En stor del av våra medborgare väljer att söka vård via dessa mottagningar.

 5 av 7 sjukvårdsföretag i Kalmar uppger att de tappar avgörande kompetens i verksamheten på grund av vårdmomsen.

3 av 7 uppger att de blir tvungna att minska omfattningen av sin verksamhet, direkt eller på sikt.

2 vårdföretag överväger att helt avveckla sin verksamhet som en konsekvens av vårdmomsen.

3 av 7 vårdföretag trappar ner eller avslutar samarbeten med andra vårdgivare.

Moderaterna och Kristdemokraterna är mycket oroade inför vad den nya momsen kommer innebära för de privata hälsocentralerna och främst våra medborgare. Vi måste alla göra vårt yttersta för att denna moms sorteras till historien. Därför har vi idag valt att ställa följande frågor till regionstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S).

1. Hur bedömer majoriteten att vårdmomsens införande har påverkat vården i Region Kalmar län hittills? Samt, hur bedömer majoriteten att detta kommer slå på lång sikt?

2. Klarar regionens vårdenheter av att ta hand om det stora antal patienter som kan stå utan vårdgivare om vårdmomsens inverkan blir sådan att ett stort antal privata vårdgivare måste lägga ned sin verksamhet?

3. Ger regionen någon schablonersättning för moms idag? Om inte, är detta något majoriteten överväger att införa för att dämpa effekterna av vårdmomsen?

4. Bedriver regionen, eller du som företrädare för regionen, något påverkansarbete mot regeringen för att ändra momslagen i kommande höstbudget med syfte att avskaffa vårdmomsen?

 - Hälsocentralernas roll i sjukvården har blivit allt viktigare. Samtidigt har många av hälsocentralerna stora problem med bemanning. Att då införa en moms för de privata aktörerna, som har flest nöjda patienter, riskerar att minska vårdutbudet i länet. Det kommer vi göra allt för att stoppa, säger Malin Sjölander (M).

- Utan den privata vården klarar inte Region Kalmar län sitt uppdrag. Den nya momsen kommer slå hårt mot flera hälsocentraler som medborgare i vårt län har som just sin hälsocentral. S-C-L måste nu göra allt för att påverka regeringen och sina riksdagsledamöter att stoppa vårdmomsen. Händer inget där måste vi från regionens håll tillsätta en egen kompensation. Vårdmomsen är förödande och måste bekämpas för att rädda vården i länet, säger Jimmy Loord.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt