Annons:

M & KD kräver rejäla åtgärder för att få ordning på ekonomin

Malin Sjölander (M) och Jimmy Loord (KD) skriver en gemensam debattartikel

M & KD kräver rejäla åtgärder för att få ordning på ekonomin

Det ekonomiska resultatet för 2018 visar på en utveckling där flera år av överskott nu byts till stora underskott. Prognoserna för 2019 ser ännu mer bekymmersamma ut vilket gör att det krävs ordentliga åtgärder. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, primärvården och psykiatrin går med 366 miljoner i underskott enligt de senaste prognoserna. Det skriver M och KD i ett pressmedelande.

Annons:

Kortsiktigt behövs en åtgärdsplan för att minska verksamheternas negativa resultat för 2019. Budgetarbetet inför 2020 måste prioriteras och den politiska ledningen behöver vara tydlig i prioriteringar och åtgärder. På längre sikt behövs en ny budgetprocess som skapar förutsättningar för verksamheterna att klara arbetet inom de av regionfullmäktige fastställda ramarna.

- Efter månadsrapporten fram till juli månad, som vi fick ta del av på dagens regionstyrelse, bekräftar vår farhåga att regionens resultat fortfarande ser ut att hamna på minus. Prognosen är minus 46 miljoner kronor och där sjukvårdande förvaltningarna gör ett negativt resultat på 369 miljoner kronor. Det oroar oss, särskilt med tanke på att det är finansiella poster som skapar det positiva resultatet just nu. Vi undrar hur regionen klarar sig när börsen vänder. Därför lägger vi nu en motion med konkreta förslag för att tillsammans stärka regionens ekonomi. Det är att ta politiskt ansvar, säger Malin Sjölander (M)

-   Majoriteten måste ut på banan och ta ansvar för ekonomin. Nu är vi inne i en brant ekonomisk utförsbacke. När det går snabbt duger det inte att blunda. Länsunionen har misslyckats att vidta åtgärder i tid och nu räcker vi ut en hand till Länsunionen för att tillsammans ta oss an den ekonomiskt svåra situationen. De väljer förstås själva om de vill ta den men vi har ett ansvar gentemot våra väljare att agera ansvarsfullt, säger Jimmy Loord (KD)

Med anledning av det problematiska ekonomiska läget har vi valt att lämna i en motion där vi yrkar på:

- Att regiondirektören omedelbart får uppdraget att redovisa en skriftlig åtgärdsplan för budget i balans 2019, där även planerade effekter redovisas, samt att en fördjupad redovisning sker snarast.

- Att regiondirektören får i uppdrag att se över budgetprocessen så att beslut om budget fattas tidigare på året så att de uppdrag, som efter förankring på politisk nivå, på allvar kan arbetas in och prioriteras av verksamheten.

- Att regiondirektören och ekonomidirektören får i uppdrag att se över och utveckla månadsrapporteringen till styrelsen och att denna även innefattar beslut på kommande åtgärder, redovisning av de åtgärder som gjorts och de effekter för patienter, personal och ekonomi som kan följa på de planerade åtgärderna.

- Att en politisk styrgrupp utses som kan arbeta fördjupat med ekonomin tills regionen åter har en budget i balans.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt