Annons:

Hagberg (S): KD:s nya narkotikapolitik är beklaglig

Yvonne Hagberg. Foto: Pressbild

Hagberg (S): KD:s nya narkotikapolitik är beklaglig

Kristdemokraterna gör helt om i narkotikapolitiken. Partiet är på väg att överge sin tidigare restriktiva hållning. KD öppnar i en riksdagsmotion, underskriven av sin partiledare Ebba Busch Thor, upp för att utreda en avkriminalisering av cannabis, det vill säga göra det lagligt att inneha bland annat marijuana och hasch. 

Annons:

Den här svängningen är beklaglig av flera skäl. För det första skulle en avkriminalisering spela kriminella gäng, som sysslar med smuggling och försäljning av narkotika, i händerna. Dessa hoppas förstås kunna tjäna ännu mer pengar på en ny och mer accepterad cannabisindustri.

För det andra skulle det skicka en felaktig och farlig signal om hur samhället ser på droger i allmänhet, inte minst till våra barn och unga. För det tredje, och viktigast, skulle en avkriminalisering riskera att få stora negativa effekter inte bara för missbrukarna utan för många anhöriga och för samhället i stort. Resultatet skulle bli ökade hälsoskador och att Sverige fick fler missbrukare som i sin tur ger samhället ökade kostnader.

 *

Cannabis är idag den mest använda illegala drogen i Sverige. Drogliberaler brukar påstå att drogen inte är särskilt skadlig. Det är helt fel. Riskerna med cannabis är framförallt att det påverkar tänkandet och hjärnan, särskilt hos tonåringar.

Även om man först inte märker av några negativa effekter så skadas kroppen och framför allt hjärnan allvarligt. Man kan till exempel få problem med minnet, svårt att koncentrera sig och bli deprimerad. Efter lång tids missbruk kan man också få skador på hjärnans så kallade kognitiva funktioner, till exempel sämre förmåga att hantera komplex information och få ett sämre korttidsminne.

Debattörer som vill legalisera eller avkriminalisera cannabisbruk brukar också hävda att dagens förbudspolitik straffar användare och att den står i motsats till god missbruksvård. De vill skapa en förenklad motsättning mellan förbud och legalisering. Vi socialdemokrater ser ingen sådan. Det går att bedriva både en tuff narkotikapolitik och ha viljan till att förbättra missbruksvården. Jag håller helt med om att samhället behöver erbjuda en förstärkt missbruksvård och mer av förebyggande arbete.

Jag undrar hur Kristdemokraterna i Kalmar län reagerar på sitt partis omsvängning. Vad säger exempelvis regionrådet Anders Andersson som dessutom sitter i styrelsen för Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning? Står han bakom sitt parti i den här frågan? Och Gudrun Brunegård, partiets riksdagsledamot från länet, hur förklarar hon sitt partis nya politik?  

Yvonne Hagberg (S)

Regionråd 

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt