Annons:

MP:

Caroline Axelsson (MP) är inte glad över ökad kostnad för att resa kollektivt. Foto: Simon Henriksson

MP: "Mitt i klimatkrisen höjs kostnaden för att resa kollektivt"

Det är med bestörtning som Miljöpartiet i Kalmar län konstaterar att Kalmar Länstrafik, KLT, höjer priset för att bland annat kunna ta sig till och från jobbet med de allmänna kommunikationsmedlen.

Annons:

Barometerns granskning den 7 januari visade att priserna för att åka buss i Kalmar län har ökat stort sedan 2012. Det nya priset för ett busskort (1 zon) är 685 kronor och för ett länskort 1 600 kronor, en ökning på 63 respektive 47 %.

En förklaring till ökningen är regionens mål att max 50 % av kostnaden för kollektivtrafik ska betalas med skattepengar – ett mål som distriktsstyrelsen för Miljöpartiet Kalmar län anser är helt fel. När effekterna av global uppvärmning blir allt mer katastrofala runt om i världen kan politiken inte sätta mål som avskräcker människor från att välja kollektivtrafiken. Bilåkandet måste snabbt minska för att Sverige ska ha en chans att uppfylla Parisavtalets mål, men regionen för idag en politik som har motsatt effekt. 

Nyligen har ett experiment med så kallade superbussar mellan Oskarshamn och Norrköping för att tillfredsställa de resenärer som behöver ta sig vidare till Stockholm pausats,. Har detta experiment skett på bekostnad av vanliga människors behov av att kunna ta sig till jobbet? Att regionen nu vill köpa in sig i Kalmar Öland Airport med 80 miljoner gör bara felprioriteringarna ännu tydligare. Det pågår ett påtryckningsarbete för att få behålla en långt ifrån vinstdrivande flygplats, ska detta också ske på bekostnad av alla de pendlare som delar arbetsmarknadsregion i Kalmar län? Regionens styre måste inse att de har ett ansvar att göra sin del för att bekämpa klimatkrisen, och det fort!

Dessutom är mängden viltolyckor i länet bland de högsta i landet. Skulle några av dessa olyckor kunnat undvikas om vi istället hade satsat på en kollektivtrafik som var utformad efter människors arbetstider och ekonomi?

Distriktsstyrelsen för Miljöpartiet Kalmar län

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt