Annons:

Välkommen till den verkliga oppositionen!

Johannes Regell (SV) har skrivit en debattartikel.

Välkommen till den verkliga oppositionen!

Efter några dagars utspel och påtryckningar från riksdagspartierna som inte sitter i regering valde regeringen och dess samarbetspartier att släppa till 5 miljarder till landets kommuner och regioner. 3,5 av dessa kommer gå till kommunerna och ca 10 miljoner beräknas nå Västerviks kommun. Om detta vill vi säga några saker, det skriver Johannes Regell (SV) i en debattartikel.

Annons:

För det första är detta givetvis positivt. Att staten ska skjuta till mer resurser till välfärden har alltid varit vår linje. Är allt frid och fröjd nu, kan man fråga sig?

Inte riktigt, skulle vi säga. Välfärdens olika områden går på knäna efter decennier av nedskärningar. Investeringsbehovet i personal och lokaler är enormt!

SKR (tidigare Sveriges kommuner och landsting, SKL) beräknar att kommuner och regioner kommer att sakna 18 miljarder 2021 och 33 miljarder 2023. Dessa beräkningar pekar alltså på vad som fattas för att kunna upprätthålla nuvarande nivåer! Det är i ljuset av detta vi bör bedöma politikers och journalisters prat om ”miljonregn” och ”storsatsningar”. Tillskottet är långt ifrån tillräckligt för att ens täcka upp vad som redan fattas. Inga egentliga satsningar (eller ens återställningar) har därmed skett - behoven kvarstår, om än kanske i en gnutta mildare grad.

 För det andra undrar vi hur lokala nedskärningspolitiker i Socialdemokraterna, Moderaterna,Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet ska försvara sig mot vår kritik nu. Ni brukar kalla oss ”ansvarslösa”, ”orealistiska”, ”slösaktiga” och ”oseriösa” när vi för fram vår linje - att välfärden måste ha stora tillskott av statliga medel - mot era nedskärningar. Har ni bytt ståndpunkt nu, håller ni med oss?

 Om så är fallet välkomnar vi er till den verkliga oppositionspolitiken - för verkliga satsningar i välfärden. Behoven är skriande.

 

Johannes Regell, Socialistiska Välfärdspartiet

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt