Annons:

Projektet Bökensved måste granskas!

Jon Sjölander (M) skriver i en debattartikel att Bökensvedsprojektet måste granskas.

Projektet Bökensved måste granskas!

Jon Sjölander (M) skriver i en debattartikel att det vore tjänstefel att inte granska projekt Bökensved.

- Anledningen är, enligt kommunalrådet Dan Nilsson (S), att projektet inte gått enligt plan. Frågan man ställer sig är givetvis varför? skriver Jon Sjölander.

Annons:

I veckan fick kommunens medborgare, via media, information om att projektet Bökensved ska göra en omstart. Detta sker drygt tre år efter kommunfullmäktiges beslut om en långsiktig vision hur området kan utvecklas. Anledningen är, enligt kommunalrådet Dan Nilsson (S), att projektet inte gått enligt plan. Frågan man ställer sig är givetvis varför? Vad har gjort att projektet inte levererat enligt plan och vad har det kostat skattebetalarna? Det borde kommunalrådet själv kunna svara på eftersom han också är ordförande i den styrgrupp som har ansvar att driva projektet framåt. Det normala när projekt av större dignitet avstannar eller får problem är att man genomför en granskning av projektet i syfte att belysa de brister som har påverkat projektet negativt. Att inte i detta läge dra i bromsen och göra en ordentlig granskning av projektet är ett tjänstefel.

Ur medborgarens perspektiv är detta mycket allvarligt då det handlar om stora offentliga pengar men framförallt, ett för kommunen viktigt utvecklingsprojekt med stora möjligheter för oss. Det borde också i rimligheten vara av stort intresse för kommunfullmäktige som ansvarig beställare.  Hur väljer då den styrande ledningen att hantera detta, enligt mig, misslyckade projekt? Jo, man gör projektledaren till syndabock och ger honom sparken.  Därefter utser man kommundirektören som ny projektledare eller föredragande som man väljer att kalla det, och kör vidare som ingenting har hänt och helt utan självkritik.

Vi från Moderaterna har sedan projektet startade upp varit kritiska till projektets förutsättningar att lyckas. Om sanningen ska fram så har det aldrig rent formellt och i ordets rätta bemärkelse, funnits något projekt. Det finns en styrgrupp och har till för några veckor sedan också funnits en projektledare men… det saknas en tydlig beställning eller direktiv som tydliggör målen, vad som ska göras och hur man ska nå målen. Det saknas även planer och analyser gällande ekonomi som beskriver de ekonomiska förutsättningarna för att lyckas.  Jag vill påstå att varken projektledaren eller projektet i sin helhet har haft rätt förutsättningar för att lyckas. Framförallt handlar det om den otydlighet som råder kring hela projektet men också hur man har valt att organisera sig. Att driva ett projekt utan tydlig beställning, även kallat direktiv är dömt att misslyckas. Här måste kommunfullmäktige kräva att projektet tydliggörs innan man lägger mer resurser. Känslan är och har sedan starten varit, att det finns en dold agenda från minoriteten (S, C och MP), som går ut på att försöka runda frågan om vem som i slutänden ska äga, driva eller bygga det nya Bökensved med målet att allt ska ligga i våra kommunala fastighetsbolag. Simhallen är ett bra exempel.  Detta är en strategifråga som måste tydliggöras innan vi kan fortsätta med projektet. Bostadsbolaget och Tjust Fastigheter har fått en alltför stor roll i ett projekt som tjänar på att drivas framåt i konkurrens med olika aktörer och med det självklara målet att skapa bästa kvalitet till bästa pris för kommunens medborgare.

Vi lever i en öppen demokrati och det går inte att styra saker under radarn. Därför behöver projektet granskas, tydligt definieras och klargöras med ett direktiv som kommunfullmäktige ska fatta beslut om. Först då har vi rätt förutsättningar för att lyckas.

 

Jon Sjölander (M)

Ledamot Kommunstyrelsen

Västerviks kommun

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt