Annons:

Andersson (V): Tandhälsan i Sverige är fortfarande en klassfråga

Vänsterpartiet anser att tänderna är en del av kroppen och ska behandlas som det.

Annons:

Tandhälsan i Sverige är fortfarande en klassfråga trots förbättringar som avgiftsfrihet för yngre. Därför måste tandvården komma in i det reguljära systemet för hälso- och sjukvård. Tandhälsan är en viktig folkhälsofråga. Världshälsoorganisationen (WHO) anser att tandhälsa är en del av människors hela hälsa. God tandhälsa i sig är en viktig del av människors livskvalitet och välbefinnande medan dålig tandhälsa är ett hinder för människors möjligheter i skolan, arbetet och privatlivet. 

På kort sikt behövs riktade insatser för att förändra levnadsvanor i grupperna med störst behov. Det gäller t.ex. vanor som rör tobak, alkohol, mat, tandborstning och fysisk aktivitet. Dålig tandhälsa hos barn påverkar dem hela livet. 

 *

På längre sikt behövs breda förebyggande insatser. Fokus på god och jämlik tandhälsa redan i tidig barndom bidrar till en god och mer jämlik tandhälsa även när de blir vuxna. 

Förra året beslutade majoriteten i Region Kalmar län att priserna för tandvård ska följa Landstingsprisindex, vilket innebär att priserna årligen höjs. Vi vet att det är många som inte har råd med sin tandvård och det ska inte synas i munnen vem som har råd med sin tandvård. Därför vill vi att regionen betalar avgiftshöjningarna inom tandvården, inte den enskilda individen!

Jonny Andersson (V)
Region Kalmar län

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt