Annons:

Socialisterna vill veta hur andra partier finansierar sina budgetförslag

Johannes Regell och Jenny Svensson Socialisterna Välfärdspartiet, som har skrivit under debattartikeln.

Socialisterna vill veta hur andra partier finansierar sina budgetförslag

Kommunfullmäktiges novembermöte kommer som huvudpunkt ha uppdatering av budgeten inför kommande år, alla partier har möjlighet att lämna in sina förslag på vad som bör göras. Det skriver Socialisterna Välfärdspartiet i en debattartikel.

Annons:

Man skulle kunna tro att julafton är tidigarelagd i år, (mötet är planerat till den 23/11) för de flesta partiers ändringsförslag är rena önskelistorna. V, SD, M, och Kd har alla lagt ändringsförslag till budget som innefattar en mängd förslag och krav, en del väldigt sympatiska sådana, problemet är dock att man har väldigt svårt att realistiskt presentera varifrån pengarna ska tas. Alla partier pratar om att skola vård och omsorg är viktigt, men deras budgetförslag visar att det är just bara prat. Märkligheterna är många men bland de mer iögonfallande är följande: Vänsterpartiet skapar reformutrymme genom att godtyckligt minska kommunstyrelsens budget med 3,9 miljoner. Sedan påstår man sig öka barn-och utbildningsnämndens ram med 3 miljoner, dock utan att ta bort den tvingande nedskärningen på 1% vilket ger ett resultat på drygt 5 miljoner i nedskärningar. Skolorna tackar och tar emot.

SD vill ha reformer för 25 miljoner, hur får de fram dessa? Jo, man ger kommundirektören i uppdrag att ”minska nettokostnaden med 25 mkr” utan närmare beskrivning. Det betyder i klartext att SD:s utlovade löneförhöjningar och kommunala vaktstyrka finansieras med nedskärningar som sannolikt skulle innebära minskad personal i vård, skola och omsorg.

Moderaterna tillhör dem som förstått att det så kallade effektiviseringsuppdraget (som är en tvingande nedskärning på 1% av budget i alla nämnder) är dåligt så det vill de ta bort – men att ”erforderliga ramjusteringar görs” vilket i praktiken betyder att nedskärningen kvarstår. Mager utdelning minst sagt.

Socialisterna – Välfärdspartiet är det enda partiet i kommunfullmäktige som presenterar ett budgetförslag där alla nedskärningar i välfärden stryks. De dryga 22 miljonerna nedskärningar som styrets budget innehåller kompenserar vi för genom att bryta samarbetet med Västervik Framåt och sänka politikernas arvoden. Vi har i vårt förslag även med en låglönesatsning för lärare och omsorgspersonal. Vi är tydliga med att vår budget inte är en lösning för välfärdens problem, endast rejäla statliga satsningar kan lappa hålen efter decennier av nedskärningar. Men vårt budgetförslag är, till skillnad från många övriga partiers, tydligt redovisat till minsta krona och som sagt, fritt från nedskärningar.

 

Sara Rais

Jacob Hoffsten

Jenny Svensson

Johannes Regell

Socialisterna Välfärdspartiet

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt