Annons:

Nu är odlingssäsongen i gång

Nu är det dags att sätta de frön som tar längst tid att utveckla sig under säsongen som rotselleri, purjolök och chili.

Nu är odlingssäsongen i gång

Vi plockade de sista brysselkålen i början av december på frilandet. Nu i slutet av januari är vi i gång igen med odlingen. Nu med att så de växter som ta längst tid att utveckla sig det kommande året. Odling pågår i stort sett året runt.

Annons:

Det är klart att odlingen pågår som mest intensivas under vår, sommar och höst. Samtidigt finns så mycket som ska planeras för kommande odlingssäsong att det nästan handlar om ett helårsprojekt där olika arbete avlöser varandra. 

Redan nu i slutet av januari har min fru och jag börjat med att så de växter som ska ge oss mat och glädje under hösten. Rotselleri, purjolök och chili.

Rotselleri kräver att man sår de pyttesmå fröna redan i januari. Under den första månaden kommer de upp som väldigt tunna grässtrå. Ingen kan tro att de kommer växa till sig och bli till stora klumpar fram till hösten. Tipset för att få fina rotselleri är att sätta fröna tidigt inomhus och plantera ut dem när plantorna är stora i maj. Under tiden som de växer på friland ska de ha mycket näring för att bli stora. 

Purjolöken är lite annorlunda. De kommer också upp tidigt som tunna strå. De gillar att växa nära varandra. Under tiden inomhus ska de stå tätt, inte förrän vi planterar ut dem på friland i maj, när plantorna så stora att de kan skiljas åt och växa en och en.

Så i januari

Det är lite som behövs för att så frön i januari. Det är inte svårt. Krukor och olika jord samt frö är allt man behöver. 

Det är viktigt att man använder både näringsrik jord och näringsfattig jord. Den näringsrika blomjorden läggs i botten av krukan och den näringsfattiga såjorden läggs några centimeter överst i krukan. Då kan fröna gro och när rötterna har utvecklats kan de nå den näringsrika jorden. 

Vi sätter gärna frön tidigt på året. I januari sår vi det som tar längst tid på sig att utvecklas. I mitten av mars sår vi tomater och majs. När tomatplantorna har börjat blomma i maj och fått stå ganska svalt på balkongen så att de har härdats och blivit kraftiga är det dags att plantera ut dem. Förhoppningen är att de ska ge skörd redan i slutet av juni ända till början av oktober, även om de står på friland.

Det är nu det roliga börjar

Jo visst det känns som man har jobbat hårt under året när november nalkas och det kommer att bli mindre att göra i trädgården. Landen har fått ny näring i form av löv, kompost och hästgödel som maskar kan göra om till ny näringsrik jord inför nästa säsong. Just då är vi ganska trötta på odlingen men nu i januari är vi igång igen. Vi planerar vad som ska odlas på vilken plats i år. Växlingsbruk är nyttigt för jorden. Samma plantor ska inte stå på samma yta allt för många år i rad, även om vi gräver bort mycket av jorden på hösten och ersätter den med löv, kompost och hästgödsel. 

Vi diskuterar, har egna favoriter, vad ska de begränsade ytorna räcka till och vad vill vi äta under sommaren, hösten och vintern. 

Vi ser fram emot våren redan i slutet av januari. I mars ska vi skörda jordärtskockor och göra soppa. Därefter kommer de första nässlorna (vi odlar faktist brännässlor) de blir en första nässelsoppa i början av maj, följt av nässelpaj i mitten av maj. I slutet av maj kommer sparrisen och rabarber och sen är säsongen igång. 

Det är nu det roliga börjar, när vi planerar, ser fram emot den kommande odlingssäsongen. En sak har vi lärt oss, det blir aldig som vi planerat. Det är alltid så att någonting kommer att misslyckas på grund av kall vår eller angrepp av några insekter. Men det ser vi inte nu. Nu glädjs vi åt det som komma skall. Sol och ljus, vad kan man annars glädjas åt under en mörk januarimånad. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt