Annons:

Lokförare Bergfält har kommit

Lokförare Bergfälts jätteärta.

Lokförare Bergfält har kommit

Bergfält var en lokförare från Ludvika. Han dog 1945 men hann med att göra avtryck i delar av den svenska folksjälen som tycker om att odla. Anledningen var att han tyckte om att odla ärtor och bevarade en jätteärta som anses vara en kulturväxt i Sverige. Det finns få fröer av denna ärtsort som för några år sedan kostade 80 kronor styck. Nu har denna ärta kommit in i min och Karins odling. Välkommen Lokförare Bergfälts jätteärta.

Annons:

Det var 2018-2019 som det blev enormt populärt att odla den jätteärta som lokförare Bergfält hade odlat fram till sin död 1945. Han gav bort några frö till vänner och tillslut hamnade några av fröna hos föreningen Sesam. 

Jätteärtan som lokfarare Bergfält odlat blir mellan 250-300 centimeter hög och gav ärtskidor som blev 15 -20 centimeter långa. Det är en gråärta som odlats i Sverige under lång tid, men inte i så stor omfattning. Gråärtan fick namn efter Bergfält och kallas nu för Lokförare Bergfälts jätteärta.

För cirka fem år sedan blev denna ärta väldigt populär att odla, de fröer som fanns såldes slut och det uppstod en en så stor efterfrågan att allt gick att sälja som Lokförare Bergfälts jätteärta. Många blev besvikna då det som kom ur jorden inte var någon jätteärta. Bedragare som insåg att det fanns pengar att tjäna sålde andra fröer än Bergfälts.

Tack Marie

Karin och jag har en kolonilott där vi odlar en hel del grönsaker, bland annat ärtor och störbönor. Fröna från störbönor har vi fått av en kolonigranne som berättade att det var en sort som trivs på Kulbacken och det har den gjort då avkastningen varit god i flera år.

I år har vi fått ytterligare en ärtväxt, Lokförare Bergfälts jätteärta. Ytterligare en kolonigranne hade kommit över fem frön av denna kulturväxt som mättat svenskar i flera hundra år, men konkurerats ut av snabbväxande ärtor som är lätta att skörda vid ett tillfälle. Lokförare Bergfälts jätteärta ger skörd under en lång tid över en säsong men går inte att skörda mekaniskt.

Det var kolonigranne Marie som gav Karin ett frö av denna jätteärta och den planterades ömsint och med stor omsorg.

Nu har Lokförare Bergfälts jätteärta kommit upp ur jorden, där den står i sin mjölkkartong på vår balkong i väntan på att planteras ut på kolonilotten.

Det ska bli spännande att se hur stora fröskidor som kommer att växa ut ur Lokförare Bergfälts jätteärta. Förhoppningen är att vi ska kunna äta några samt att kunna ta frö från plantan och odla den vidare år efter år. Så tack Marie och välkommen Lokförare Bergfält. 

Annons:

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagensvastervik.se

0733100831

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt