Annons:

LIDESTAM: Vi medborgare har köpt grisen i säcken

I maj förra året skickade jag in ett e-förslag till kommunen, det handlade om att våra kommunpolitikers CV bör presenteras på kommunens hemsida så att vi medborgare får en bättre bild av vilka som företräder oss och har makten över olika beslut som påverkar våra liv.

Annons:

E-förslaget refuserades helt godtyckligt, på oklar grund och utan någon vettig motivering. Först sedan jag skrivit en insändare om saken i DVV och efter att lokalmedia konfronterat politikerna, publicerades e-förslaget.

Läs gärna genom att klicka här, så får du hela bilden av den bedrövliga hanteringen i ärendet:

Nåväl, e-förslaget publicerades alltså till slut och fick bra respons. Det fick tillräckligt många röster för att det skulle behandlas av politiken, först i demokratiberedningen, sedan i kommunstyrelsen. I normala fall ska ett svar skickas till förslagsställaren efter beslut, men något sådant har jag aldrig fått.

Jag hittade istället svaret på nätet. Som förväntat blev det ett nej från politikerna, med motiveringen (citerar ordagrant): 

”Av demokratiberedningen ställningstagande framgår bland annat att yrke- och utbildningsnivå utifrån förtroendemannauppdraget utan det som spelar roll är vad politikerna säger och vilka frågor han eller hon vill driva utifrån partiets ideologi och mandat från medborgarna”. 

*

Okej. Men hur hittar vi den informationen, undrar jag? På respektive partis hemsida? Jag gjorde en snabbkoll om vilken info som finns på de olika hemsidorna. Där finns noll och inget! Några partier har endast EN enda kontaktperson till partiet, ingen information om politiska företrädare överhuvudtaget. Andra partier har lite bilder på några företrädare samt kontaktuppgifter, men absolut ingenting om vilka de är, vad de tycker eller vilka frågor de vill driva politiskt. 

Men vi ser ju några politiker i tidningen ibland? Nja. Det är endast ett fåtal kommunpolitiker vi ser och hör i media, och oftast handlar det då om populistiska utspel. Debattartiklar av våra företrädare ser vi faktiskt rätt sällan. Och den som varit med i de politiska sammanhangen vet också att det endast är ett fåtal personer som öppnar munnen under politiska sammankomster. Kort sagt, anonymiteten är slående. Vi vet faktiskt inte vilka våra företrädare är, vad de kan eller vad de vill. 

*

Det är faktiskt rätt illa att vi inte vet något om de personer som fattar viktiga beslut som påverkar våra barns skolgång, hur våra äldre ska tas om hand, hur prioriteringarna ska se ut i kommunen, både i bättre och sämre tider. Jag vill ha politiker som är kompetenta, kloka, som kan resonera och problematisera, som tänker längre än dit näsan räcker. Jag vill ha politiker som kan kommunicera utåt hur de tänker och vad de vill, och som klarar att stå upp för sina ord och handlingar. 

Personligen tycker jag att också att det visst har betydelse med utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Det säger verkligen inte allt, men en hel del. Speciellt när det inte finns något annat att gå på. Att ha en akademisk examen visar på att man lyckats fullfölja något, med flit och förkovran. Förhoppningsvis har man dessutom lärt sig något på vägen som höjt kompetensen.

Yrkeserfarenheten säger också en del; att ha arbetat med olika saker kan visa på att man har inblick i hur världen och verkligheten ser ut, och i den bästa av världar har vi en politikerskara med bred kompetens och mångfald. Men hur det står till med den saken i Västervik har vi dessvärre ingen aning om, och uppenbarligen vill våra politiska företrädare att det ska fortsätta vara så. 

*

När man tittar på de webbsända kommunfullmäktigesammanträdena kan man faktiskt inte låta bli att undra om det verkligen är de mest kompetenta personerna som är de främsta företrädarna? Det känns verkligen som att vi medborgare har köpt grisen i säcken. 

Slutligen vill jag skicka en hälsning till samtliga politiska partier i Västervik: Bättring, hörrni!!!

Om ni nu inte vill stå för vilka ni är på kommunens hemsida, se då till att visa det på era respektive partiers hemsidor. Vi vill veta vilka företrädare ni har valt till nämnder och styrelser. Vi vill veta vad personerna vill och vilka frågor de vill driva. Vi vill också veta vad de har för utbildning och vilken arbetslivserfarenhet de har. Hur ska vi annars våga ha förtroende för att ni klarar uppgifterna ni är satta att sköta?

Magdalena Lidestam

Fotnot: Magdalena Lidestam bor i Överum, är fyrabarnsmor och folkhälsovetare. Hon jobbar idag på Arbetsförmedlingen i Västervik som arbetsförmedlare, främst inom arbetslivsinriktad rehabilitering. Hon har tidigare varit politiskt aktiv för Moderaterna i Västervik, men har nu lämnat partipolitiken. Det stora intresset för samhällsfrågor finns kvar och framöver kommer Magadalena Lidestam skriva en krönika i månaden för Dagens Västervik. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt