Annons:

LIDESTAM: Tomten, är detta för mycket begärt?

Läsare, det lackar mot jul och det är dags att skriva önskelistor! I år ska vi ju helst inte vara ute och trängas i handeln, därför kan det vara idé att skriva till tomten och önska sig icke-materiella ting den här julen. Det här är min önskelista:

Annons:

Käre tomten, 

I julklapp önskar jag mig tonåringar som lägger sig tidigt och inte bakar kladdkakor nattetid. Jag önskar att få ha mina hårprodukter ifred och och att skor ställs i skostället. Jag önskar att alla familjemedlemmar lär sig den ädla konsten att sätta dit en ny toarulle. 

Jag önskar att alla vildsvin och hjortar på väg 35 mot Åtvidaberg låter bli att ständigt kliva ut på vägen framför bilen. Jag önskar att fler medtrafikanter lär sig när det är lämpligt att köra om och inte.

Jag önskar också att folk inte bara slutar upp att särskriva utan också lär sig hur man ska använda orden de och dem och att ordet fåtölj inte skrivs fotölj, att det är skillnad mellan sett och sätt, verk och värk. Att Sverige skrivs med stort S och svenskar skrivs med litet s. Att substantiv inte ska skrivas med stor bokstav likt egennamn, att veckodagarna och månaderna skrivs med liten bokstav och inte stor. 

*

Jag önskar mig politiker som är ärliga och inte ljuger. Som inte är fega och strömlinjeformade och ständigt vänder kappan efter vinden för att skydda sig själva och sina positioner. Jag önskar mig politiker som diskuterar politik istället för att för att ständigt dela selfies i sociala medier. Jag önskar också att på Facebook slippa se delade bilder föreställande datorskärmar från digitala möten, där man ser rakt upp i näsborrarna på mötesdeltagarna. Tomten, är detta för mycket begärt? 

Jag önskar mig mindre populism, opportunism och framförallt narcissism i politiken. Jag önskar att många fler kloka, intellektuella och vettiga människor engagerar sig politiskt och är beredda att åta sig tunga uppdrag, så att ett antal olämpliga företrädare och ledare som endast drivs av egenintressen kan flyttas bort från maktpositionerna. Jag önskar att fler kunde förstå hur lite som skulle krävas för att få till en verklig förändring, så att vi kan få den kommunala service vi förtjänar. En fungerande skola, omsorg och sjukvård vi kan lita på. 

*

Jag önskar att Covid-19-pandemin snabbt mattas av och att vi alla kan få återgå till en mer normal tillvaro. Jag önskar att konsekvenserna inte ska bli alltför stora för samhället. Mest av allt önskar jag mig hopp och framtidstro för oss alla, framförallt åt alla våra unga. 

Jag önskar också att unga människor får lite bättre förebilder. Jag önskar att influencers som Bianca Ingrosso med flera skulle åka iväg och ägna sig åt biståndsarbete och hjälpverksamhet i tredje världen under några år för att få lite perspektiv på vad som är viktigt. 

Till sist önskar jag att alla nu tar chansen att låta julen komma till oss lugnt, stillsamt och fridfullt precis som det från början var tänkt. Nu när vi alla just detta år fått chansen att slippa stressen och de upptrissade förväntningarna om julklappsinköp, stora bjudningar och överdådiga julbord. Efter detta nådens år 2020 som kanske är det märkligaste år som många upplevt, är det här vad jag tycker vi alla förtjänar.

Käre tomten, jag har varit ganska snäll i år. Detta är vad jag allra ödmjukast önskar mig i julklapp. 

Vänliga hälsningar

Magdalena Lidestam

Fotnot: Magdalena Lidestam bor i Överum, är fyrabarnsmor och folkhälsovetare. Hon jobbar idag på Arbetsförmedlingen i Västervik som arbetsförmedlare, främst inom arbetslivsinriktad rehabilitering. Hon har tidigare varit politiskt aktiv för Moderaterna i Västervik, men har nu lämnat partipolitiken. Det stora intresset för samhällsfrågor finns kvar och framöver kommer Magadalena Lidestam skriva en krönika i månaden för Dagens Västervik. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt