Annons:

LIDESTAM: Nyttja din demokratiska rätt att välja dina företrädare innan det är för sent

Är du en sådan som ständigt skäller på politiker? Kanske till och med känner politikerförakt? Undrar du hur det kommer sig att vårt land, våra regioner och kommuner styrs av personer som varken tycks vara kompetenta eller pålitliga? Frossar du i politikers klavertramp?

Annons:

Om du svarat ja på ovanstående frågor har du troligen fullt upp med att vara ständigt småilsken och gå runt med spända käkar, rynkad panna och en knuten näve i byxfickan. Media rapporterar hela tiden om politiker som inte lever som de lär, som predikar något – för att i nästa ögonblick själva agera precis tvärtom.

Vi hör ofta om politiska företrädare som sviker löften, vänder kappan efter vinden, ljuger, fifflar och förskansar sig på olika sätt, på skattebetalarnas bekostnad. Skamligt höga arvoden har de dessutom, tycker många. Och sedan fattar de ofta dåliga och ogenomtänkta beslut. ”De borde bytas ut hela bunten”, kanske du tänker. Och vet du vad? Det är fullt möjligt. 

*

Men DU skulle i så fall behöva bjuda till lite istället för att bara klaga. Vill du ha en förändring behöver du ställa krav på dina politiska företrädare. Eller ännu hellre; engagera dig i ett politiskt parti. Åtminstone skulle du behöva delta på politiska möten och göra din röst hörd. Du skulle kunna stötta bra förslag och säga stopp till de dåliga, du kunde bilda en uppfattning om vilka företrädare du finner vettiga och lämpliga inför kommande val.

Det skulle på riktigt vara väldigt enkelt idag att helt förändra maktstrukturerna i de olika partierna, speciellt på det lokala planet. Idag lider nämligen nästan alla partier av ett kraftigt sinande medlemsantal, och det är ju medlemmarna som bestämmer vem som ska företräda dem i de politiska församlingarna.

Det vore bra för demokratin om det var betydligt fler som var med och bestämde internt. Jag tror faktiskt inte att det är osannolikt att endast något tiotal nya medlemmar i varje parti skulle kunna innebära en stor potential till förändring. 

*

DU skulle kunna dra ditt strå till stacken. DU skulle kunna vara med och avgöra vilka namn som ska finnas på valsedlarna, och i vilken ordning namnen ska stå. Du kan även själv ställa upp som kandidat. ”Men jag brukar ju personkryssa, det räcker väl?” kanske du tänker. Det är jättebra att du kryssar, men tänk på att det viktigaste bestäms långt innan valet.

Det är själva valsedlarna, listorna med namn, som avgör vilka personer som kommer till makten, det är sällan personkryssen ändrar något. Det är i partiernas interna demokratiska processer som det avgörs vem som ska företräda partiet i riksdag, region och kommun. 

Som medlem brukar man ha rösträtt på de nomineringsstämmor där rangordningen sätts. Idag är det mycket få personer som deltar och röstar på dessa stämmor, alldeles för få. Det bäddar för att små klickar maktlystna människor i stort sett har fritt fram att förse sig med de attraktiva uppdragen, ofta genom pakter, byteshandel och nepotism.

Vilken demokrati som råder kan verkligen diskuteras. ”Vi har högt till tak och allt har gått demokratiskt till” brukar de värsta karriäristerna basunera ut när de i själva verket utnyttjat processerna till sin egen fördel. 

*

Nu tycker du kanske att jag målar upp en sjaskig och mörk bild av verkligheten. Och jag håller med. Jag har sett och hört en hel del sjaskigt under mitt tidigare politiska engagemang, såpass att jag inte längre ville vara en del av det.

Men, helt desillusionerad är jag inte. Det skulle kunna finnas hopp, för jag vet att det faktiskt finns en hel del sunda och goda krafter. Det finns kloka, kompetenta, genuint intresserade och pålitliga personer i de olika politiska partierna, tyvärr återfinns de inte alltid på de främsta positionerna.

Det är DET vi skulle behöva ändra på. Bort med de företrädare som bara är intresserade av arvoden, prestige och makt, bort med dem som visat att de inte går att lita på. Bort med opportunister och narcissister som bara slänger sig med floskler och lovar allt till alla. 

”Det är mer än 1 1/2 år till valet” tänker du kanske, men glöm inte att valen av dina företrädare sker långt tidigare. De interna valprocesserna börjar redan i höst. När du lägger din röst i urnan i september 2022 är dina företrädare sedan länge utsedda. Nyttja därför din demokratiska rätt att välja dina företrädare nu, innan det är för sent.

DU kan göra skillnad. 

Magdalena Lidestam

Fotnot: Magdalena Lidestam bor i Överum, är fyrabarnsmor och folkhälsovetare. Hon jobbar idag på Arbetsförmedlingen i Västervik som arbetsförmedlare, främst inom arbetslivsinriktad rehabilitering. Hon har tidigare varit politiskt aktiv för Moderaterna i Västervik, men har nu lämnat partipolitiken. Det stora intresset för samhällsfrågor finns kvar och framöver kommer Magadalena Lidestam skriva en krönika i månaden för Dagens Västervik. Åsikterna som framförs är skribentens egna. 

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt