Annons:

LIDESTAM: Så "bra" är de lokala partierna på nätet – "Pinsamt!"

Nästa val närmar sig och då kan det vara intressant att försöka sätta sig in i vad de olika partierna står för. Men hur hittar man denna information bäst? Partiernas hemsidor på nationell nivå finns ju där, men om jag vill veta mer om partierna på det lokala planet, i kommunen?

Annons:

Jag har roat mig med att kolla upp våra politiska partier lokalt och hur deras utåtriktade arbete ser ut på internet. Jag började med att titta på Facebook och vad som finns där, därifrån klickade jag på länkar till de olika hemsidorna. Här kan du läsa vad jag fann, jag har även satt betyg 1-5 på partiernas lokala hemsidor. 

Socialdemokraterna

FB-sidan får godkänt. Vid en första anblick tycks dock sidan vara något av en ”Angelica Katsanidou fan-page”, men scrollar man ner en bit ser man att det är regelbunden aktivitet och lite blandade inlägg kommun-/ region- och rikspolitik (men mest regionen och Angelica). Länken till den lokala hemsidan för Västervik funkar inte, ett felmeddelande kommer upp. Jag googlar hemsidan, finner den, men där finns inte mycket. Det framgår att Marcus Fridlund är ordförande. Det finns ett telefonnummer för kontakt, men det är oklart vem numret går till. 

Betyg: underkänt 

Moderaterna 

FB-sidan får godkänt, både rikspolitik och lokalt fokus. Jag klickar på länk till hemsidan och blir bedrövad. Det första jag ser är nämligen en bild där jag själv är med (och jag lämnade partiet i februari 2019!). Bilden är tagen 2016, från en glöggkampanj vi hade då.

I inlägget bjuder man in till ny glöggkampanj 9 december 2017. Detta är alltså det senaste inlägget på sidan. Jag klickar på rubriken  ”Om oss” där det står att det finns fyra partiföreningar för M i kommunen: Västervik, Loftahammar och Norra Tjust. Räkna själv, är det fyra? Klickar sedan på ”Förtroendevalda” och även den informationen är riktigt gammal, flera är inte längre kvar, vare sig som företrädare eller som medlemmar i partiet.

Betyg: underkänt, med tillägget: pinsamt!   

Centerpartiet

FB får godkänt, men med periodvis låg aktivitet på sidan. På hemsidan finns det sedan i augusti 2020 månatliga texter från partiets lokala företrädare. Plus i kanten för detta! Däremot saknar jag information om vilka som företräder partiet, jag skulle även gärna se kontaktuppgifter till fler. Jag hittar endast två namn att kontakta. 

Betyg: 2

Liberalerna

FB får godkänt, mycket rikspolitik, inte fullt lika mycket lokalt. Hemsidan är däremot inte mycket att stoltsera med. Under rubriken ”nyheter” är senaste inlägget från 8 mars 2019. Kontaktuppgifter finns endast till Sverker Thorén. Uppgifter om partiets lokala företrädare tycks vara inaktuell information. Här finns en klar förbättringspotential. 

Betyg: underkänt  

Kristdemokraterna

FB godkänt, men mycket Ebba Busch och väldigt lite lokalt. Högst upp på hemsidan finns en inbjudan till årsmöte i Marieborgskyrkan, med musikunderhållning, smörgåstårta och Gudrun Brunegård som talare. ”Jösses, bryr sig inte KD om restriktioner i pandemitid?” tänkte jag först, tills jag insåg att senaste aktivitet på sidan var i februari förra året. Senaste inlägget innan dess är från oktober 2018. För övrigt hittar jag varken info om företrädare eller kontaktuppgifter. 

Betyg: underkänt

Sverigedemokraterna 

FB får godkänt, det verkar som att några företrädare sänder live och pratar politik ibland. Utan att kommentera inläggens kvalitet och innehåll ska de ha beröm för detta initiativ. Hemsidan visar de förtroendevalda, det verkar vara aktuella uppgifter, dessutom finns kontaktuppgifter. Ett plus är att de dessutom publicerar de motioner partiet har lämnat. Sidan uppdateras ibland med nya inlägg, med små enkla ”God Jul”, ”Glad midsommar” osv. Inläggens innehåll och frekvens lämnar mycket att önska men sidan är relativt informativ i jämförelse med övriga partiers. 

Betyg: 3 

Vänsterpartiet 

FB får godkänt, blandat både lokalt och rikspolitik. Men försöker man få mer info på hemsidan blir man besviken. ”Under construction” står det. Det har stått så sedan mars 2019. Vi får hoppas att resultatet är ”worth waiting for”!!!

Betyg: underkänt 

Miljöpartiet

FB godkänt. Regelbundna uppdateringar med Miljöpartistiska budskap, mest rikspolitik och lite från kommunen. Hemsidan innehåller en kortare text med en beskrivning av några frågor partiet finner viktiga i kommunen, men sidan tycks inte vara uppdaterad på ett år. Kontaktuppgifter till partiets företrädare finns (men är de verkligen bara två?). Det står dessutom att Anna Bodjo är ledamot i Kultur- och fritidsnämnden, men mig veterligen lades den nämnden ner redan 2012?! Minst sagt vilseledande information. 

Betyg: underkänt  

Westerwikspartiet

FB godkänt. Partiet lägger ut och tydliggör politiska ställningstaganden i olika frågor, ett stort plus för det. Partiet bjuder in till digitala möten där alla kan anmäla sig, också bra! Men ett klick på länken till partiets hemsida ger en konstig överraskning. Man hamnar nämligen på hemsidan för Socialdemokraterna i Knivsta!!! 

Betyg: underkänt 

Socialistiska Välfärdspartiet

FB får godkänt. Stort plus att partiet publicerar klipp från fullmäktigedebatter, det är alltid informativt och roligt. Partiet publicerar texter och är tydliga med sina ställningstaganden. Hemsidan innehåller politisk viljeinriktning men saknar information om företrädare och det finns bara kontaktuppgifter till Jacob Hoffsten, ingen annan. 

Betyg: 1 

Sammanfattning: 

Den som söker information om de politiska partierna lokalt via hemsidorna skall ej finna, snarare bli besviken. Våra partier tycks förutsätta att alla använder Facebook, det är där de lägger mest energi på att uppdatera och sprida information. Samtliga partier får godkänt där, även om mer finns att önska.

Hemsidorna är däremot under all kritik, de flesta av dem. Om man ska ha en hemsida ska den vara uppdaterad och aktuell, annars ska den tas bort! Där ska finnas relevant information och det ska vara lätt att hitta det man söker. Det minsta man kan begära av ett parti är att det finns ett partiprogram, där det tydligt framgår politisk viljeinriktning samt vilka frågor man driver. Eller varför inte senaste budget? Det måste också finnas aktuell information om vilka företrädare partiet har, samt kontaktuppgifter till dessa.  

Det är riktigt tråkigt att konstatera att de flesta partierna är så urusla på detta. Finns det inte mer engagemang än så? Och framför allt, är inte partierna intresserade av att dela med sig av vilka de är och vad de står för? Att ha informativa och bra hemsidor är att visa respekt för väljarna. Snart är det val igen, bättre kan ni!  

Magdalena Lidestam

Fotnot: Magdalena Lidestam bor i Överum, är fyrabarnsmor och folkhälsovetare. Hon jobbar idag på Arbetsförmedlingen i Västervik som arbetsförmedlare, främst inom arbetslivsinriktad rehabilitering. Hon har tidigare varit politiskt aktiv för Moderaterna i Västervik, men har nu lämnat partipolitiken. Det stora intresset för samhällsfrågor finns kvar och framöver kommer Magadalena Lidestam skriva en krönika i månaden för Dagens Västervik. Åsikterna som framförs är skribentens egna.  

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt