Annons:

SMÅLAND: ETTÅRING DOG AV VÄRMESLAG – BARNVAKTERNA ERKÄNNER

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

SMÅLAND: ETTÅRING DOG AV VÄRMESLAG – BARNVAKTERNA ERKÄNNER

En drygt ettårig flicka lades att sova i en friggebod som var uppvärmd med både element och kupévärmare. På morgonen hittades det lilla barnet avlidet av värmeslag. Nu har barnvakterna, en man och en kvinna närstående till familjen, erkänt att de orsakade dödsfallet.

Annons:

Den tragiska händelsen inträffade i Nässjö i december 2020. Två personer, en man och kvinna i 60-årsåldern som är närstående till den drabbade familjen, hade åtagit sig att vara barnvakt åt barnet.

När det var dags att sova la man barnet i en spjälsäng i en fristående friggebod som ligger i anslutning till deras hus, berättar Smålands-Tidningen.

Det var vinter ute och för att värma upp friggeboden hade de båda satt på ett element men också en kupévärmare som placerats på golvet.

Hittades död på morgonen

Barnvakterna ska ha tittat till barnet några gånger under natten – dels genom att lyssna utanför friggeboden, dels genom att titta in genom ett fönster. På morgonen gjordes så den fasansfulla upptäckten.

Ambulanspersonal gjorde hjärt- och lungräddning på platsen, och när flickan kom in till Ryhovs sjukhus i Jönköping, cirka en timme efter hon hittades, hade hon fortfarande en kroppstemperatur på 42 grader.

Nu har åklagare David Larssson skrivit ett strafföreläggande avseende vållande till annans död, då han anser att de båda vuxna har brustit i sin skyldighet av tillsyn för barnet och att de av oaktsamhet har orsakat barnets död.

Föreslår villkorlig dom

Åklagaren föreslår villkorlig dom som påföljd.

– Skuldfrågan är utredd och gärningen erkänd, det är därför en påföljd enligt praxis, säger David Larsson till Smålands-Tidningen.

 Barnvakterna har nu en månad på sig att godkänna åklagarens strafföreläggande. I det fall de inte godkänner det tas ärendet upp i domstol i stället.

Det avlidna barnets familj kräver skadestånd av den närstående mannen och kvinnan.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt