Annons:

FYRA AV FEM POJKAR HÄKTADE FÖR GRYMMA MISSHANDELN

Foto: Genrebild

FYRA AV FEM POJKAR HÄKTADE FÖR GRYMMA MISSHANDELN

Fyra av de fem pojkar från Hultsfreds kommun som åklagare Kjell Jannesson i morse begärde häktade för en osedvanligt grov och rå misshandel i Oskarshamn i oktober, häktades i eftermiddags av Kalmar tingsrätt.
– Jag tycker bevisläget är gott inför det kommande åtalet, säger han.

Annons:

Det var sent på kvällen den 8 oktober som fyra personer hoppade ur en bil i Oskarshamn och attackerade en för dem helt okänd man med slag och sparkar. Det slumpmässigt utvalda offret gick och lyssnade på musik i sina hörlurar när han blev nerslagen och sedan misshandlad under cirka en minuts tid.

Nyligen gjorde polisen ett genombrott i utredningen och i helgen kunde fem pojkar mellan 17 och 19 år, alla bosatta i Hultsfreds kommun, gripas och anhållas.

Frisläppte var chaufför

På måndagsmorgonen begärdes samtliga pojkar häktade av kammaråklagare Kjell Jannesson och på måndagseftermiddagen häktades fyra av de fem för grov misshandel. Samtliga är också belagda med restriktioner. För den femte, en 19-åring, tyckte inte rätten att skälen räckte till för att häkta honom.

– Den femte var ”bara” chaufför under den aktuella kvällen, och var inte delaktig i själva misshandeln. Han har också väldigt lite på sig i registret sedan tidigare, så att tingsrätten valde att inte häkta honom är kanske inte så mycket att säga om. Jag sa det till rätten innan häktningsförhandlingen, att om det är någon som ska släppas så är det han, säger Kjell Jannesson.

– I övrigt tycker jag att bevisläget är gott inför det kommande åtalet. Några av dem har erkänt, medan andra nekar, men det finns också vittnen till händelsen samt en del teknisk bevisning.  Det var också ett av vittnena som ledde oss på rätt spår så att vi kunde knyta bilen till just de misstänkta.

Minimum ett och ett halvt år

Straffskalan för grov misshandel säger att minimistraffet är fängelse i ett år och sex månader för en vuxen person. Hur pojkarnas förhållandevis låga ålder kommer påverka vill inte Kjell Jannesson spekulera i.

– Rätten fann ju synnerliga skäl för att häkta dem trots sin ringa ålder, så det säger väl en del. Det här ärendet, där man utför det här fruktansvärda brottet bara för att få misshandla någon svårt, där man alltså enbart har sökt upp en random person i syfte att slå och sparka honom, borde ha ett högre straffvärde än ett år och sex månader.

Åtal ska vara väckt inom två veckor, vad tror du om det?

– Det borde inte vara omöjligt att hinna. Det beror på om vi måste skicka in något till NFC (Nationellt forensiskt centrum), och det är vi inte helt på det klara med än. Men om vi inte behöver göra det, så tycker jag att jag borde kunna få åtalet klart i tid.

Det har även talats om att pojkarna misstänks ha gjort liknande saker tidigare, är det något du kommer väva in i detta åtal?

– Det går inte helt att utesluta, men det beror på vad som kommer fram under kommande förhör och utredningsåtgärder.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt