Annons:

En pojke häktas och en släpps för mordbranden i Gamleby

En pojke häktas misstänkt för grov mordbrand sedan Åbyängskolan i Gamleby brann innan jul. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

En pojke häktas och en släpps för mordbranden i Gamleby

En av de pojkar som misstänks för att ha anlagt en brand på Åbyängskolan i Gamleby ett par dagar före jul häktades på fredagseftermiddagen. Den andre pojken försattes på fri fot av Kalmar tingsrätt.
– Jag kommer inte överklaga tingsrättens beslut, säger kammaråklagare Magnus Ling.

Annons:

Det var på fredagskvällen den 22 december som en förbipasserande av en ren tillfällighet upptäckte att det brann vid Åbyängskolan i Gamleby. När räddningstjänsten kom till platsen brann det med öppna lågor, men man kunde relativt snabbt släcka branden och rädda byggnaden.

Polisen misstänkte att branden var anlagd, inledde en förundersökning gällande grov mordbrand och på onsdagen greps och anhölls två ungdomar bosatta på varsin mindre ort i kommunen.

En försatt på fri fot

De båda pojkarna, båda mellan 15 och 18 år gamla, begärdes på fredagen häktade. Den ene av dem, en pojke i övre tonåren, begärdes häktad för grov mordbrand och den andre, en pojke i 15-årsåldern, begärdes häktad för grov mordbrand samt för grov falsk beskyllning kopplat till en händelse från den 19 november som inte har med mordbranden att göra.

När häktningsförhandlingarna hölls på fredagseftermiddagen beslutade Kalmar tingsrätt att häkta den äldre av de två för grov mordbrand. Den yngre av dem försattes på fri fot.

"Kommer inte överklaga"

– Tingsrätten anger ju inga skäl när de beslutar om häktning eller att någon ska släppas fri, utan bara om skälen är tillräckliga eller inte. När det handlar om en så här pass ung person krävs det synnerligen starka skäl, och jag kommer inte överklaga tingsrättens beslut. Dock kvarstår misstankarna mot den yngre pojken, säger kammaråklagare Magnus Ling, som inte vill kommentera utredningen med hänvisning till den förundersökningssekretess som råder.

Påföljden för en myndig person som döms för grov mordbrand är fängelse mellan sex och 18 år. Skulle mordbranden bedömas vara av normalgrad är straffet fängelse i lägst två år och högst åtta år.

Åtal ska vara väckt senast den 12 januari klockan 11.00.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt